Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo NLB-u preuzimanje Komercijalne banke

Predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak kazao je prije nekoliko mjeseci da će Banka zadržati brend Komercijalne banke, odnosno da će se zvati NLB Komercijalna banka.

304
Konkurencijsko vijeće BiH ocijenilo je dopuštenom koncentraciju na tržištu pružanja bankarskih usluga na teritoriji Bosne i Hercegovine kojom Nova ljubljanska banka d.d. Ljubljana (NLB) kupovinom većinskog paketa dionica, stiče kontrolu nad Komercijalanom bankom a.d. Beograd.
Konkurencije je rješenje o dozvoljenoj koncentraciji usvojilo 20. novembra, a informaciju o tome je objavilo u saopćenju za javnost 9. decembra. Prema najavama, postupak preuzimanja Komercijalne banke od NLB-a trebalo bi da bude završen do kraja godine, a nedavno je stigla i neophodna saglasnost Evropske centralne banke.

Predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak kazao je prije nekoliko mjeseci da će Banka zadržati brend Komercijalne banke, odnosno da će se zvati NLB Komercijalna banka. Preuzimanjem Komercijalne banke, NLB stiče kontrolu i nad Komercijalnom bankom a.d. Banja Luka, te će slovenačka bankarska grupacija uz kćerke sa sjedištima u Sarajevu i Banjoj Luci imati u BiH tri podružnice.

Za očekivati je da će u budućnosti doći do spajanja/pripajanja, odnosno konsolidacije podružnica u Bosni i Hercegovini. Budući da i Komerciijalna banka i NLB posluju i u Crnoj Gori ovo spajanje će se odraziti i na crnogorski bankarski sektor. Država Srbija je prodala 83,2 odsto akcija Komercijalne banke za 387 miliona eura, a do završetka preuzimanja od ove transakcije trebalo da ukupno prihoduje oko 460 miliona eura.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here