Švicarska zadržala titulu najboljeg mjesta za radnike na svijetu

Švicarska je četvrtu godinu zaredom proglašena najboljim mjestom za privlačenje i brigu o kvalificiranim radnicima prema IMD svjetskoj rang listi talenata

20

Švicarska je četvrtu godinu zaredom proglašena najboljim mjestom na svijetu za privlačenje i brigu o kvalificiranim radnicima, ostavivši iza sebe Dansku, Luksemburg, Island i Švedsku u TOP 5 IMD svjetske rang liste talenata.

Švicarska je zadržala titulu najboljeg mjesta za radnike zbog visokokvalitetnog obrazovnog sistema i fokusiranostina talente, te sposobnosti da privuče strane profesionalce visokim životnim standardom i dobrim platama.

Danska se, pak, najbolje pokazala po pitanju jednakih mogućnosti u čitavom društvu, a Luksemburg se istaknuo kontinuiranim ulaganjima u svoju radnu snagu tokom posljednjih godina.

Sjedinjene Američke Države zauzele su skromno 15. mjesto, iza Njemačke (11.), Finske (12.), Australije (13.) i Hong Konga (14.).

Na samom dnu tabele su Slovačka, Indija i Mongolija, dok Bosna i Hercegovina nije ni obuhvaćena istraživanjem koje je uključivalo ukupno 63 zemlje svijeta.

Godišnja IMD lista nastoji pružiti sliku o fondovima talenata svjetskih ekonomija, a samim tim i o njihovoj globalnoj konkurentnosti. Ekonomije se procenjuju prema tri ključna kriterija – Investicije i razvoj (kako neka zemlja podstiče domaće talente), Apel (u kojoj meri ekonomija zadržava domaće i privlači strane talente, Spremnost (kvalitet dostupnih vještina i kompetencija).

Kao i prethodnih godina, najnovija studija provedena je između januara i aprila te kao takva ne objašnjava uticaj pandemije. Međutim, Hose Caballeros, viši ekonomista iz IMD-ovog svjetskog centra za konkurentnost, rekao je da nalazi daju neke indicije o tome koja tržišta rada mogu osjetiti najveći socijalni i ekonomski pad.

“Indonezija, koja je zauzela 45. mjesto i Malezija, koja je 23. na listi, ove godine su pale na ljestvici. Do toga je došlo zbog odliva mozgova, odnosno emigracije obrazovanih radnika iz matične zemlje, i smanjene sposobnosti privlačenja stranih visokokvalifikovanih radnika.  Pandemija će vjerovatno pogoršati taj problem”, procijenio je Caballeros.

U međuvremenu, i druge zemlje koje se u velikoj meri oslanjaju na strane talente, poput Singapura, Australije, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva, također bi mogle da vide negativan uticaj nedavnih antipandemijskih ograničenja, navodi se u IMD izvještaju.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here