Azijska tržišta: Informacije o oporavku Trumpa podigle indekse

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 1,2 posto, na 39,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,5 posto, na 37,60 dolara

34
Na azijskim berzama su danas cijene dionica porasle, kao i američki terminski indeksi, nakon vijesti da se predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, zaraženom koronavirusom, zdravstveno stanje poboljšava.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu oko 1 posto. Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 1,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,5 i 2,4 posto. Na kineskim se berzama zbog praznika ne radi.

Pozitivno je na tržišta uticala poruka liječnika u nedjelju da postoji mogućnost da se predsjednik Trump vrati u Bijelu kuću već danas, popravi li se njegovo zdravstveno stanje. To je umanjilo strahovanja od nestabilnosti na svjetskim finansijskim tržištima uoči predsjedničkih izbora u SAD-u početkom novembra.

Zahvaljujući tome, terminski S&P 500 indeks u plusu je oko 0,8 posto, pa se očekuje da će u ponedjeljak na Wall Streetu cijene dionica porasti.

„Dionice, kao i ostala rizičnija imovina, bit će dobro podržana smanjenjem zabrinutosti ulagača u vezi Trumpove zdravstvene situacije”, kaže Junichi Ishikawa, strateg u kompanija i IG Securities.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove poticajne fiskalne mjere do predsjedničkih izbora, premda su trenutno pregovori zastali.

Dolar blago pao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nastavljajući silaznom putanjom, s obzirom da je prošle sedmice skliznula 0,8 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,78 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 93,82 boda. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,2 posto, na 105,60 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1725 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1715 dolara. Cijene su nafte, pak, porasle, nakon što su prošle sedmice potonule više od šest posto zbog strahovanja da će drugi val širenja koronavirusa u svijetu loše uticati na ekonomije, a time i na potražnju za ‘crnim zlatom’.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 1,2 posto, na 39,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,5 posto, na 37,60 dolara.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here