Ekološki će biti zbrinuto 200 kilograma inzulinskih penova

Komora magistara farmacije FBiH, u saradnji sa Medicinskim fakultetom u Banjoj Luci i uz finansijsku podršku Novo Nordiska, realizirala projekat "Ekološko zbrinjavanje iskorištenih inzulinskih penova kroz apoteke u BiH“

62

Komora magistara farmacije Federacije BiH, u saradnji sa Medicinskim fakultetom u Banjoj Luci i uz finansijsku podršku kompanije Novo Nordisk, u proteklih šest mjeseci realizirala je projekat “Ekološko zbrinjavanje iskorištenih inzulinskih penova kroz apoteke u BiH“. S ciljem pravilnog zbrinjavanja medicinskog otpada, kroz više od stotinu apoteka na teritoriji cijele BiH prikupljeno je dvije stotine kilograma penova, koji će biti ekološki zbrinuti u skladu sa propisima koji tretiraju ovu oblast.

“Prema dostupnim podacima, u Bosni i Hercegovini će u 2020. godini biti iskorišteno 3,2 miliona penova, pa je njihovo adekvatno zbrinjavanje jedan od velikih zdravstvenih i ekoloških izazova, imajući u vidu podatak da je za razgradnju jednog pena potrebno više od 100 godina“, objasnila je Zahida Binakaj, voditeljica Projekta i predsjednica Komore na konferenciji za medije.

Zajedno sa prisutnim kolegama, među kojima su bili i dekan Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci Ranko Škrbić te koordinatorice projekta za FBiH Alma Karahmet i za Republiku Srpsku Ana Golić Jelić, posebno se istaknula važnost uloge farmaceuta kao najdostupnijih zdravstvenih radnika od strane drugih učesnika u zdravstvenom sistemu. Realizatori projekta jedinstveni su u namjeri da se kontinuirano razvija ekološka svijest zdravstvenih radnika i pacijenata o ovom problemu.

Novo Nordisk je u Bosni i Hercegovini prisutan duže od 20 godina i kao lider u terapiji dijabetesa provodi niz društveno odgovornih aktivnosti vezanih za edukaciju, prevenciju i unapređenje dijabetološke zaštite.

“Podrška ovom projektu uklapa se u okolišnu strategiju kompanije Novo Nordisk – Circular for Zero, koja ima za cilj nula uticaja na okoliš. Jedan od načina implementacije strategije je dizajniranje i proizvodnja proizvoda kako bi mogli biti reciklirani i ponovno korišteni“, istaknuo je direktor te kompanije Vedran Crnogorac.

Da bi reciklirala plastiku i drugi otpad iz proizvodnog procesa, ova kompanija je kreirala FlexCrush mašinu koja može razdvojiti i sortirati plastične i metalne komponente kako bi bile iskorištene u drugim proizvodima. Ambicija je da do 2030. godine 50 posto proizvoda Novo Nordiska bude ponovo upotrijebljeno ili reciklirano, a jedan od načina postizanja tog cilja je stvaranje sistema povrata – da pacijenti mogu vratiti svoje korištene injekcijske komore na recikliranje.

Novo Nordisk je globalna kompanija osnovana 1923. godine sa sjedištem u Danskoj i prisutna je u 177 zemalja, pokrivajući više od pedeset posto potreba za inzulinom u svijetu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here