Doing Business izvještaji zasnovani na lažnim podacima?

Svjetska banka sada revidirat će svojih posljednjih pet izvještaja o lakoći poslovanja nakon što je prošlog vikenda priznala nepravilnosti u formiranju tog globalno priznatog indeksa

19

Svjetska banka sada revidirat će svojih posljednjih pet izvještaja o lakoći poslovanja (Doing Business)  nakon što je prošlog vikenda priznala nepravilnosti u formiranju tog globalno priznatog indeksa. Prema saopćenju Svjetske banke, u izvještajima za 2018. i 2020. utvrđeno je nekoliko nepravilnosti.

“Podaci iz posljednjih pet godina trebaju se sistemski pregledati”, saopćila je Banka.

U međuvremenu, kako piše Financial Times, neće biti novog izdanja izvještaja o lakoći poslovanja, koji se objavljuju od 2002. godine, a sadrže podatke o ekonomskoj opremljenosti, birokratiji i konkurentnosti 190 zemalja svijeta.

Prema indeksu lakoće poslovanja Svjetske banke, neke zemlje postigle su ogroman napredak posljednjih godina. Zemlje poput Rusije, Azerbejdžana, Kenije i Uzbekistana  poboljšali svoj rang i do 80 mjesta u proteklih pet godina.

U posljednje vrijeme posebno su uočljivi skokovi Saudijske Arabije, Kine i Azerbejdžana. Kraljevina Saudijska Arabija popela se sa 92. na 62. mjesto, iako su izražene snažne sumnje i kritike da se, naprimjer, pravni okvir za osnivanje poduzeća zapravo nije tako značajno poboljšao.

Slično vrijedi i za druge dvije spomenute zemlje.

Kina je, između ostalog, pretekla Francusku, premda je prema indeksu iz 2015. još uvijek bila prilično komplicirana za pokretanje i vođenje biznisa rad – otprilike poput Namibije ili Paragvaja, sa sporom birokratijom, nejasnim odgovornostima, vrlo kompliciranim postupcima kojima je teško upravljati bez državnih partnerskih kompanija. No, vlasti u Pekingu odlučno su odbacile kritike kineskog napretka s 46. na 31. Mjesto Doing Business liste, ustvrdivši da je riječ o zapadnoj propagandi.

Analitičari skeptični prema izvještajima o lakoći poslovanja, podsjećaju da je  metodologija izračuna indeksa promijenjena nekoliko puta. Promjene su nekim zemljama višeg ranga dale dodatnu prednost na tabeli – kao primjer se navodi Indija, koja se u izvještaju iz 2018. našla na 130. po staroj, odnosno 100. mjestu po novoj metodologiji.

Kritičari također smatraju da Doing Business izvještaj Svjetske banke potiče korupciju. “Brze građevinske dozvole samo su jedan takav primjer. U Sudanu, naprimjer, zakon predviđa da se na građevinsku dozvolu čeka 270 dana, no u praksi je neke tfirme dobivaju nakon pet dana. Ova vrsta poslovanja donosi brojne bodove u indeksu lakoće poslovanja“, upozoravaju oni.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here