Australija u recesiji nakon 28 godina ekonomskog rasta

Bruto domaći proizvod Australije u drugom ovogodišnjem tromjesečju smanjen je za 7,0 posto, što je najveći kvartalni pad od 1959. godine

32

Australijska ekonomija u periodu april – juni 2020.  zbog pandemije COVID-19 pretrpjela je najdublji kvartalni pad od Velike depresije, a danas objavljeni podaci pokazuju i da je ta zemlja ušla u prvu recesiju u posljednjih 28 godina.

Prema najnovijim statističkim pokazateljima, bruto domaći proizvod (BDP) Australije u drugom ovogodišnjem tromjesečju smanjen je za 7,0 posto, što je najveći kvartalni pad od 1959. godine, od kada se ti podaci bilježe.  Prethodno, najveći kvartalni pad, od 2,0 posto, bio je zabilježen u drugom tromjesečju 1974. godine.

Budući da je u prva tri mjeseca ove godine australijska privreda potonula za 0,3 posto, to znači da je zemlja ušla u recesiju, koja se po definiciji događa kada BDP pada tokom dva uzastopna kvartala.

“Današnji državni podaci potvrđuju razoran uticaj COVID-19 na australijsku ekonomiju. Naša rekordna serija od 28 uzastopnih godina ekonomskog rasta zvanično je prekinuta”, izjavio je tim povodom australijski ministar finansija  Josh Frydenberg.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here