Broj italijanskih turista u svijetu smanjen za 70 posto

Budžet Italijana koji su se opredijelili za ljetovanje van Italije manji je skoro za četvrtinu u odnosu na prošlogodišnji

31
Broj italijanskih turista u inostranstvu ove godine manji je za oko 70 posto nego lani zbog pandemije korona virusa, a budžet onih koji su se opredijelili za ljetovanje van Italije manji je skoro za četvrtinu u odnosu na prošlogodišnji. To je pokazala finansijska digitalna aplikacija Revolut, na osnovu analize troškova više od 400.000 italijanskih potrošača tokom ljeta, uporedivši ih sa troškovima u istom periodu 2019. godine.

Podaci pokazuju da na odluke o putovanju u inostranstvo znatno utiču ograničenja zbog pandemije virusa COVID-19 i strah od zaraze.

U periodu od juna do avgusta 2019. godine, mnogi putnici iz Italije odmor su proveli u Španiji, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, a 2020. italijanski turisti koji su se opredijelili za odmor u inostranstvu birali su Francusku, Švicarsku i Veliku Britaniju. Španija, jedna od omiljenih ljetnih destinacija Italijana, ove godine pala je na četvrto mjesto.

Italijani su ovog ljeta u inostranstvu potrošili prosječno 536 eura po osobi, dok su prošle godine njihovi troškovi iznosili u prosjeku 659 eura, odnosno za 23 posto više.

Odabir smještaja turista iz Italije, također je promijenjen zbog straha od zaraze, te su se uglavnom opredjeljivali za smještaj koji je više izolovan nego hoteli. Iznos koji su Italijani izdvajali tokom ljetovanja ove godine za hotele manji je za 12 posto nego lani, dok je za apartmane povećan za 33 posto.

Italijani su u inostranstvu ove godine također radije pripremali hranu u apartmanu nego odlazili u restorane.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here