Utvrđen Prijedlog zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju kompanija u RS

Postupak se pokreće kada prijeti poslovni neuspjeh u ranoj fazi, odnosno kada se pojave prve teškoće u  poslovanju, a kada je moguć oporavak i finansijska konsolidacija dužnika

75

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju. Ovim zakonom uređuju se uslovi za pokretanje i postupak sporazumnog vansudskog finansijskog restrukturiranja privrednih društava i  preduzetnika u RS.

Sporazumno finansijsko restrukturiranje je dobrovoljni vansudski model restrukturiranja korporativnih dugova kroz redefiniranje dužničko‐povjerilačkih odnosa između privrednog društva ili preduzetnika u finansijskim teškoćama i njegovih povjerilaca,  prvenstveno banaka, ali i drugih povjerilaca kao što su značajniji dobavljači, baziran na najboljim međunarodnim iskustvima i osmišljen da omogući provođenje pregovora uz podršku Privredne komore.

Opcija sporazumnog vansudskog (vanstečajnog) finansijskog restrukturiranja privrednog društva dolazi kao prva opcija u nizu mjera koje je moguće, odnosno, potrebno provesti prema privrednom društvu u finansijskim neprilikama radi njegovog ozdravljenja ili radi rješavanja pitanja problematičnih kredita. U tom smislu, postupak se pokreće kada prijeti poslovni neuspjeh u ranoj fazi, odnosno kada se pojave prve teškoće u  poslovanju, a kada je moguć oporavak i finansijska konsolidacija dužnika.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here