Prikupljeno i obrađeno 748 prijava za subvencije u HNK

U toku su aktivnosti vezane za obradu prijava vezanih za Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša

67

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je Izvještaj o dosadašnjem radu i aktivnostima Komisije Vlade HNK za upravljanje Stabilizacijskim fondom i utvrđivanje Prijedloga Programa utroška sredstava od subvencija iz članka 3. i 4. Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci ekonomiji na području HNK.

U Izvještaju je istaknuto kako je, nakon objave javnog poziva za prikupljanje prijava za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava za subvencionisanje određenog iznosa, a najviše do visine najniže neto plaće u FBiH, poreza na dohodak i posebnih naknada za mjesece dio marta, april i maj 2020. godine, prikupljeno i obrađeno 748 prijava koje se odnose na Ministarstvo privrede, Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite, te Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Utvrđeno je kako, iz ta četiri ministarstva, 486 aplikanta ispunjava uslove iz javnoga konkursa. Sukladno tomu sačinjena je Lista poslovnih subjekata koji ispunjavaju uslove i kriterije iz javnoga poziva, te je Vlada donijela Odluku kojom im se odobrava isplata sredstava u ukupnom iznosu od 1.053.661,77 KM. Konstatirano je kako su u toku aktivnosti vezane za obradu prijava vezanih za Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša, te se uskoro očekuje donošenje odgovarajućih odluka kojima će se omogućiti dodjela sredstava poslovnim subjektima koji zadovoljavaju uslove i kriterije iz javnog poziva iz tog resora.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here