Po čemu se koronakriza razlikuje od prethodne finansijske krize?

Oporavak u obliku slova "V" trenutno je najviše ograničen mogućim drugim valom virusa. Ipak, ne možemo očekivati ponovnu martovsku volatilnost na tržištima kapitala. Ljudi, zemlje i drugi sudionici na tržištu prilagodili su svoje postupke trenutnoj situaciji.

29
Aktuelna koronakriza po mnogočemu je specifična u odnosu na prethodnu finansijsku krizu koja je svijet pogodila 2008. godine. 
Trenutna se kriza razlikuje od krize prije jednog decenije u tome što domaćinstva (posebno u SAD-u) trenutno imaju znatno više raspoloživog dohotka.

Potrošnja domaćinstava, koja je motor američke ekonomije (70 posto američkog BDP-a), sve je veća zahvaljujući poticajima vlade i programima likvidnosti središnje banke. Ove sedmice očekuje se da će američki Kongres usvojiti drugi paket stimulacija, za koji se između ostalog očekuje da uključuje 1.200 poticajnih čekova za građane. Na tržištu, ako američko zakonodavno tijelo ove sedmice usvoji drugi poticajni paket, možemo očekivati posljedičnu korekciju.

Kineski BDP, maloprodaja u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj na dobrom su putu da postepeno dosegnu nivo od prije krize, dok će većina svjetske ekonomije pomalo zaostajati. Oporavak u obliku slova “V” trenutno je najviše ograničen mogućim drugim valom virusa. Ipak, ne možemo očekivati ponovnu martovsku volatilnost na tržištima kapitala. Ljudi, zemlje i drugi sudionici na tržištu prilagodili su svoje postupke trenutnoj situaciji.

To se odražava na slučajeve kada su nacionalne vlade obuzdale nove epidemije virusa bez nametanja općih i strogih ograničenja ekonomskom životu u cijeloj zemlji. Primjer za to imali smo u Njemačkoj u Sjevernoj Rajni Vestfaliji i Pekingu u Kini, gdje su vlasti uspjele zadržati nove vruće tačke bez općih zatvaranja ekonomija.

Drugdje, poput Latinske Amerike i Afrike nije tako, dok u Evropi također ima dosta upitnika, posebno što se tiče Španije i jugoistoka Evrope.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here