Njemačka ekonomija u recesiji stoljeća, u drugom kvartalu pad od rekordnih 10,1 posto

To je najsnažniji kvartalni pad od 1970. godine kada su počeli izračuni o BDP-u za Njemačku, navodi se u saopćenju Destatisa

41

Njemačka ekonomija u drugom tromjesečju ove godine palo je za rekordnih 10,1 posto u odnosu na prva tri mjeseca, u uvjetima pandemije koja je snažno pogodila potrošnju kućanstava, korporativna ulaganja i izvoz, pokazali su u četvrtak preliminarni podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa.

“To je najsnažniji kvartalni pad od 1970. godine kada su počeli izračuni o BDP-u za Njemačku”, navodi se u saopćenju Ureda.

“Sada je i službeno. To je recesija stoljeća“, rekao je ekonomist DekaBanka Andreas Scheuerle.

“Ono što je dosad bilo nemoguće postići oštrim padom cijena dionica ili šokovima na naftnim tržištima, uspjelo je sićušnom stvorenju veličine 160 nanometra po imenu korona“, dodao je on.

U poređenju s drugim tromjesečjem 2019. godine, najveća evropska ekonomija pala je za 11,7 posto, pokazuju sezonski prilagođeni podaci Destatisa.

Sredinom marta Vlada Njemačke uvela je niz restriktivnih mjera kako bi se suzbilo širenje zaraze korona virusom. Te su mjere uključivale ograničenja u javnom životu, zatvaranje granica i prisilne prekide proizvodnje, što je rezultiralo skoro katastrofalnim posljedicama za mnoge ključne industrije u Njemačkoj u mjesecima koji su uslijedili, podsjeća njemačka novinska agencija Dpa.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here