Američka kina pred bankrotom

Holivudske producentske kuće nastavile su odgađati premijere zbog pandemije, što ugrožava najveću svjetsku filmsku industriju, ali i američka kina, koja ne bi imala šta prikazivati čak ni kada bi se otvorila

44

Holivudske producentske kuće nastavile su odgađati premijere blockbustera zbog pandemije korona virusa, što ugrožava najveću svjetsku filmsku industriju, ali i američka kina, koja ne bi imala šta prikazivati čak ni kada bi se otvorila sa znatno ograničenim kapacitetom zbog mjera socijalnog distanciranja.

Kako prenosi CNBC, od 5.440 kina u Sjedinjenim Američkim Državama, trenutno radi samo njih 915, a radi se uglavnom Drive in kinima,, koja prikazuju stare filmove kao što su  “Ratovi zvijezda”, “Ajkula” i “Povratak u budućnost” , budući da su ovogodišnje velike premijere odgođene.

No, ni ta kina neće moći još dugo da rade bez novih holivudskih hitova koji privlače publiku. Istovremeno, čini se sve manje vjerovatnim da će filmski studiji održati premijere u ovakvim uslovima, zbog straha od male publike, jer pandemija u SAD-u trenutno je na novom vrhuncu sa više od 60.000 novih slučajeva zaraze na dan.

Bilo je diskusije o prvenstveno međunarodnoj distribuciji novih filmova, koji bi kasnije imali premijere u SAD-u, ali tu strategiju sputavaju brige o pirateriji i manjem interesovanju američke publike.

Revitalizacija kina iščekivana je u julu, sa premijerom filma “Mulan”, studija Disney, kao i filma “Tenet”, režisera Christophera Nolana. Međutim studio Varner nedavno je odgodio  premijeru za “Tenet” do daljnjeg, a među većim odgođenim filmovima nalaze se i Disney  produkcije, pa je “Mulan” odgođen do daljnjeg, a novii “Ratovi zvijezda” i “Avatar” filmovi odgođeni su za barem godinu dana.

Veliki kino lanac AMC potpuno je zatvoren od marta, a zvaničnici te kompanije izjavili su da bi ih pandemija mogla dovesti do bankrota. CineWorld, jedan od najvećih lanaca kina na svijetu, najavio je da će ponovo otvoriti svoje američke sale sredinom avgusta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here