Nada u dogovor EU čelnika oko fonda za oporavak poduprla kurs eura

Samit EU prema prvobitnom planu je trebao trajati dva dana, no činjenica da su pregovori ušli u četvrti dan potvrda je da su čelnici zemalja EU spremni učiniti sve što treba kako bi u eurozoni zadržali jedinstvo

45
Euro
Tečaj eura u ponedjeljak je na međunarodnim tržištima oslabio s najviše razine u četiri mjeseca nakon što je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izjavio da bi fond za oporavak mogao sadržavati 390 milijardi eura bespovratnih sredstava
Eurom se oko podneva trgovalo po 1,1446 dolara, što znači da je ojačao 0,2 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja u petak. Tijekom jutra dosegnuo je najvišu razinu u 19 tjedana od 1,1467 dolara.

Čelnici 27 zemalja članica EU postigli su napredak nakon tri dana pregovora na samitu u Bruxellesu, no dogovora još nema oko toga kako rasporediti sredstva iz fonda za oporavak ekonomija pogođenih koronakrizom, koliko u vidu bespovratnih sredstava, a koliko u zajmovima. Prema prvotnim planovima iz fonda za oporavak predloženog u iznosu 750 milijardi eura, 500 milijardi eura bilo bi dodijeljeno u vidu bespovratnih sredstava, a preostali iznos u zajmovima.

Samit EU prema prvobitnom planu je trebao trajati dva dana, no činjenica da su pregovori ušli u četvrti dan potvrda je da su čelnici zemalja EU spremni učiniti sve što treba kako bi u eurozoni zadržali jedinstvo, ocijenila je Jane Foley, viša valutna analitičarka Rabobanka.

Neke dobre vijesti već su uračunate u cijenu eura, no čini se da mu se teško jutros bilo zadržati iznad razine od 1,1460 dolara, dodaje.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvim je okolnostima iznosio 95,95 bodova, što znači da je ostao nepromijenjen u odnosu na razine zabilježene na završetku prošlosedmičnog trgovanja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here