Stabilizacija aktivnosti u industriji eurozone u junu

Fokus se sada preusmjerava na pitanje mogu li poboljšanja u protekla dva mjeeca poslužiti kao temelj na kojem se može graditi ili će zamah nakon početnog oporavka oslabiti

35
Industrija eurozone pokazala je junu jasne naznake stabilizacije zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, iako je veliki problem kontinuirano slaba potražnja, pokazao je izvještaj londonske kompanije Markit.
Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone porastao je u junu za osam bodova u odnosu na maj, na 47,4 boda,, izvijestio je Markit, podigavši početnu procjenu njegove vrijednosti za pola boda.

PMI je i dalje niži od 50 bodova, što znači da aktivnosti i dalje padaju, ali blaže nego u maju.

„Konačne brojke PMI-ja za juni nadovezuju se na naznake snažnog početka oporavka industrije u eurozoni paralelno podizanju ekonomijea nakon mjera blokade uvedenih zbog Covida-19“, konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Podaci iz junskog istraživanja signaliziraju da su aktivnosti u industriji pale samo dva posto, u usporedbi s gotovo 30-postotnim padom na vrhuncu blokade koja su bilježena  u aprilu.

“Nevjerovatan zaokret podrazumijeva vrlo snažan rast proizvodnje na mjesečnom nivou u protekla dva mjeseca”, objašnjava glavni ekonomist Markita. Problem je kontinuirano slaba potražnja koja se vidi u ponavljanju primjetnog pada novih narudžbi, iako blažem nego u prethodnim mjesecima.

Među vodećim ekonomijama obuhvaćenim istraživanjem, aktivnosti su porasle u francuskoj i irskoj industriji dok su u njemačkoj i nizozemskoj ponovo pale. Poslovni čelnici ponovo su optimistični u očekivanjima za idućih 12 mjeseci, nadajući se da će nastavljeno ukidanje mjera blokade poduprijeti rast potražnje i prodaje.

“Unatoč dobrim vijestima, proizvodnja i raspoloženje i dalje su ispod pretpandemijskih razina, a tvrdokorno slaba potražnja i mjere održavanja distance vjerojatno će kočiti oporavak”, upozorava Williamson.

Fokus se sada preusmjerava na pitanje mogu li poboljšanja u protekla dva mjeeca poslužiti kao temelj na kojem se može graditi ili će zamah nakon početnog oporavka oslabiti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here