Naslovnica Vijesti BiH TREBINJE: ZA 20 NEZAPOSLENIH BESPLATNA OBUKA ZA CNC OPERATERA

TREBINJE: ZA 20 NEZAPOSLENIH BESPLATNA OBUKA ZA CNC OPERATERA

Direktor trebinjske Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Dražen Bošković rekao je da će teorijski dio nastave od 90 časova održati profesori Fakulteta za proizvodnju i menadžment, dok će praksa biti realizovana na CNC mašinama u Industriji alata.

60
radnici

U Trebinju su danas potpisani ugovori sa 20 nezaposlenih lica iz Hercegovine koja će proći besplatnu teorijsko-praktičnu obuku za CNC operatera za obradu metala i steći neophodno znanje i vještine za upravljanje ovom vrstom mašine, te obezbijediti sigurno radno mjesto, objavljeno je na sajtu Gradske uprave.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je ovo jedna od konkretnih akcija koja će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta, i to u izuzetno traženoj oblasti na tržištu.

– Svim kandidatima koji uspješno završe obuku u radne knjižice će biti upisano da su obavili obuku, zbog čega će mnogo lakše da pronađu posao – naveo je Ćurić.

On je rekao da, osim Industrije alata, još nekoliko privrednika posjeduje CNC mašine, te da ova obuka treba da obezbijedi 20 novih radnih mjesta u realnom sektoru.

Direktor trebinjske Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Dražen Bošković rekao je da će teorijski dio nastave od 90 časova održati profesori Fakulteta za proizvodnju i menadžment, dok će praksa biti realizovana na CNC mašinama u Industriji alata.

– Napravili smo široko partnerstvo od sedam partnera među kojima su, osim IAT-a, Fakulteta i Agencije, grad Trebinje, švajcarski Helvetas, Privredna komora Republike Srpske i Zavod za zapošljavanje Srpske – naveo jeBošković.

Generalni direktor IAT-a Јovanka Uljarević rekla je da je ovom preduzeću trenutno potrebno do osam CNC operatera.

„Cilj je da kandidati ne steknu samo sertifikat, već i da nauče da rade na EN i CNC mašinama. Obuku će vršiti naši najbolji radnici“, istakla je Uljarevićeva.

U ime fondacije Helvetas Halko Basaraić istakao je da je veoma važno što se na jednom mjestu našao veliki broj partnera, te da mu je drago što je ova fondacija podržala projekat koji pretpostavlja i nova radna mjesta.

On je dodao da očekuje da će i ubuduće biti realizovani slični projekti uz podršku Helvetasa. Među kandidatima je i Trebinjka Vanja Ateljević, koja kaže da je ova obuka izuzetna prilika za učenje, usavršavanje i budući rad na CNC mašini, odnosno programiranju na njoj.

– Ovo je veoma cijenjeno i svijetu i ne vidim razlog zašto se i mi ne bismo usavršavali u ovoj oblasti – rekla je Ateljevićeva.

Print Friendly

Leave

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here