The Coca-Cola Company podržala inicijativu za brži prelazak na kružnu ekonomiju  

”Vrijeme je da pojačamo naše aktivnosti, a ne da ustuknemo”- poruka je globalnih lidera koji su se obavezali na reizgradnju boljeg kroz kružnu ekonomiju

63

James Quincey, glavni izvršni direktor The Coca-Cola Company, potpisao je zajedničku izjavu sa članovima i članicama Fondacije Ellen MacArthur, kojom se više od 50 svjetskih lidera – predstavnika poslovnog, vladinog, nevladinog i naučnog sektora obavezalo na izgradnju bolje i održivije budućnosti kroz unaprijeđenje i korištenje rješenja kružne ekonomije.

Zajedno sa više od 50 svjetskih lidera Coca-Cola se obavezala da će raditi na reizgradnji boljeg kroz primjenu kružne ekonomije, u saradnji sa Fondacijom Ellen MacArthur.

Kreatori politika, izvršni direktori i drugi uticajni pojedinci istakli su kružnu ekonomiju kao rješenje za reizgradnju boljeg i kao najbolji odgovor na ekonomski uticaj pandemije korona virusa.

Coca-Cola je kao sistem proteklih mjeseci slala poruku da ostajemo posvećeni svojim ciljevima održivosti i da nastavljamo put do njihovog ostvarenja. Ova zajednička izjava, koju su potpisali i drugi članovi Fondacije  Ellen MacArthur poput Unilevera, Pepsica, Nestle-a, Veolia-a, Evropskog parlamenta, UN-a, nevladinih organizacija poput WWF-a i Svjetskog instituta za resurse i važnih kreatora politika prenosi snažne poruke globalnih lidera, kao i odlučnost i predanost zajedničkom zalaganju da se ciljevi ka reizgradnji boljeg ispune”, rekao je James Quincey, glavni izvršni direktor i predsjednik Upravnog odbora The Coca-Cola Company i potpisnik Izjave.

Vizija Fondacije je u skladu sa Coca-Cola korporativnim vrijednostima te održivim i društveno odgovornim pristupom poslovanju. Coca-Cola je već podržala ambiciozne ciljeve Fondacije Ellen MacArthur u smanjenju zagađenja plastikom do 2025. godine i ulaže napore da se do tada 100 posto primarne ambalaže koju globalno plasira može reciklirati. Direktni doprinos rješavanju problema zagađenja plastičnom ambalažom ključni je dio i Coca-Cola sveobuhvatnog višegodišnjeg plana Svijet bez otpada. Kroz ovaj plan Coca-Cola se obavezala da će do 2030. godine za svaku bocu ili limenku koju proda pomoći prikupiti i reciklirati istu količinu prazne ambalaže s tržišta te koristiti ambalažu koja sadrži 50 posto recikliranog materijala.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here