SAD zbog 5G ublažio sankcije prema Huaweiju

Američke kompanije mogu da sarađuju sa Huaweijem na uspostavljanju standarda za 5G i ostale tehnologije nove generacije, odlučilo je Ministarstvo trgovine SAD

60

Američke kompanije mogu da sarađuju sa Huaweijem na uspostavljanju standarda za 5G i ostale tehnologije nove generacije, odlučilo je Ministarstvo trgovine SAD.

Huawei je u maju 2019. stavljen na takozvanu američku crnu listu preduzeća, čime je kompanijama u SAD ograničeno poslovanje s njom i morale su tražiti dozvolu za prodaju svojih proizvoda toj kineskoj firmi. Međutim, crna lista je stvorila nejasnoće o tome da li američke firme mogu da se uključe u razgovore o uspostavljanju standarda i da učestvuju u organizacijama u kojima je prisutan i Huawei.

Ministarstvo trgovine je usvojilo izmjenu pravila, kojom je otvoren put američkim firmama za saradnju sa Huaweijem u tijelima za utvrđivanje standarda.

“SAD neće odustati od liderstva u globalnim inovacijama. Ova mjera potvrđuje važnost korištenja američke inventivnosti za napredak i zaštitu naše ekonomske i nacionalne sigurnosti.

Ministarstvo je posvećeno zaštiti američke nacionalne sigrunostii i vanjskopolitičkih interesa te podstiče američku industriju da se potpuno angažuje i zagovara da američke tehnologije postanu međunarodni standardi”, saopštio je američki ministar trgovine Wilbur Ross.

Vijeće za industriju informacionih tehnologija (ITI), globalno tijelo za trgovinu tehnologijama, pozdravio je ovaj korak Ministarstva.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here