I Rusija priznala da joj je zbog koronavirusa uzdrmana ekonomija

Nabjulina je ocijenila da je scenarij ekonomskog oporavka Ruske Federacije u obliku slova V nerealan, te da brzi rast ne treba očekivati

59

Rusiji će trebati nekoliko kvartala za oporavak nakon pandemije koronavirusa, izjavila je u srijedu čelnica ruske Središnje banke Elvira Nabjulina.
“Koronavirus nije samo na neko vrijeme zamrznuo normalan život. Svi shvaćamo da posljedice epidemije neće nestati odmah nakon ukidanja ograničenja. Virus je zapravo poremetio sve zacrtane putanje razvoja ekonomije i finansijskog okvira”, rekla je Elvira Nabjulina u parlamentu.
Dodala je da središnja banka ipak u budućnost gleda optimističnije nego ranije.
“Regije popuštaju ograničenja, industrijska preduzeća, trgovina, a ponegdje i uslužni sektor počinju raditi, ali prema našoj procjeni pred nama je još nekoliko kvartala oporavka”, rekla je Nebjulina.
Šefica Središnje banke Ruske Federacije naglasila je da je trenutno finansijski okvir Ruske Federacije sposoban podržati ekonomski rast.
Ranije je Nabjulina ocijenila da je scenarij ekonomskog oporavka Ruske Federacije u obliku slova V nerealan, te da brzi rast ne treba očekivati.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here