Aviokompanije će izgubiti 100 milijardi dolara

IATA procjenjuje da će kriza uzrokovana virusom korona aviokompanijama u 2021. uzrokovati rekordni gubitak od 84 milijarde američkih dolara, te da će sektor i u 2021. zabilježiti gubitak od najmanje 15,8 milijardi dolara

35

Kriza uzrokovana virusom korona aviokompanijama će uzrokovati rekordni godišnji gubitak od 84 milijarde američkih dolara te će se 2020. pamtiti kao najgora godina u istoriji avioindustrije”, objavilo je Međunarodno udruženje za zračni promet (IATA).

Ipak, u Udruženju očekuju se da će iduće godine putnički zračni promet porasti za 55 posto, ali to će i dalje biti za 29 posto ispod nivoa iz 2019. godine. IATA u svojoj ažuriranoj procjeni prognozira da će sektor i u 2021. godini bilježiti gubitak od najmanje 15,8 milijardi dolara, tako će ukupni gubici zbog korona krize dostići blizu 100 milijardi dolara.

IATA je uputila i apel svjetskim vladama da se suzdrže od karantinskih mjera koje odvraćaju većinu putnika od putovanja, ustvrdivši pritom da su sigurnosne mjere u avionima, uključujući i obavezne maske, potpuno adekvatne.

“Takve mjere trebale bi vladama dati sigurnost da mogu otvoriti granice bez karantinskih mjera”, poručio je Alexandre de Juniac, glavni direktor IATA.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here