Vlada KS planira 15 miliona eura EIB kredita za prugu do Hrasnice

Vlada KS računa i na EIB kredite od pet miliona eura za sanaciju i rekonstrukciju trolejbuske mreže i dvije vučne podstanice prema Vogošći, te pet miliona eura za nabavku trolejbusa za Vogošću

78

Kreditiranje velikih infrastrukturnih projekata u Kantonu Sarajevo od strane Evropske investicijske banke (EIB) bilo je tema sastanka kantonalnog premijera Marija Nenadića te ministara finansija i saobraćaja Jasmina Halebića i Adija Kalema sa šeficom Ureda EIB-a za BiH i Crnu Goru Sandrine Frisciom.

Na tom prvom zajedničkom radnom sastanku urađena je analiza dosadašnjih kreditnih aktivnosti između KS i EIB-a, a koji obuhvata nekoliko pokrenutih velikih infrastrukturnih projekata te se govorilo i o mogućim novim zajedničkim projektima.

Prema riječima Nenadića, za finansiranje izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica planirano je zaduženje kod EIB-a od 15 miliona eura, uz pet miliona eura za sanaciju i rekonstrukciju trolejbuske mreže te dvije vučne podstanice prema Vogošći, kao i pet miliona eura za nabavku trolejbusa za Vogošću. U tok kreditnom paketu nalaze se i sredstva za nastavak radova na Južnoj longitudinali.

Na sastanku je bilo riječi i o izgradnji tramvajske pruge prema Dobrinji i Šipu te projektu e-mobilnosti, odnosno nabavci autobusa na električni pogon.

“Razgovaralo i o mogućem kreditiranju žičare Hrasnica – Igman i žičare Stadion Koševo – Nahorevska brda. To su dugoročni projekti koje tek želimo kandidovati za kreditiranje“, naglasio je Kalem.

Također, aktuelan je kredit EIB-a i EBRD-a od 20 miliona eura za nabavku tramvaja. Prema riječima Kalema, izbor dobavljača očekuje se početkom novembra.

Predstavnica EIB-a podsjetila je da se mandatno pismo za kreditiranje mora potpisati u Vijeću ministara, jer se država zadužuje za ta sredstva. Kako je precizirala, za juli je planirano zasjedanje Odbora EIB-a, kada bi se mogle znati odluke Banke o finansiranju pobrojanih projekata.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here