Razlika cijene zlata i srebra najveća od 1991. godine

Omjer cijene zlata i srebra dostigao je visokih 96,6 prema jedan, što je najveća razlika još od vremena Zaljevskog rata, kada je zlato bila gotovo sto puta skuplje od srebra

77

Omjer cijene zlata i srebra dostigao je visokih 96,6 prema jedan, što je najveća razlika još od 1991. i vremena Zaljevskog rata, kada je zlato bila gotovo sto puta skuplje od srebra.

Berzanska cijena zlata tokom prošle radne sedmice pala je za 2,6 posto, na 1.683 američkih dolara po unci, dok je sličan pad doživjelo i srebro, čija je unca na početku sedmice dostigla rekordnu cijenu ua posljednjih devet mjeseci od 18,95 dolara.

Rastu rizičnih ulaganja i odmaku od plemenitih metala doprinijeli su neki dobri makrokonomski podaci. Američka ekonomija otvorila je 2,5 miliona novih radnih mjesta u maju, što je najviše od kada je Ministarstvo rada počelo objavljivati podatke 1939. godine.

Neočekivani pad američke nezaposlenosti potaknuo je rast indeksa dionica, koji se u skokovima vraćaju na nivoe prije pandemije korona virusa. Dow Jones je na sedmičnom nivou porastao za gotovo sedam posto

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here