OPEC+ produžio redukciju proizvodnje nafte

OPEC, Rusija i njihovi partneri dogovorili su se da produže smanjenje proizvodnje nafte do kraja jula, nakon što su se cijene tog energenta udvostručile u posljednja dva mjeseca zahvaljujući njihovim nastojanjima da globalnu tržišnu ponudu reduciraju za gotovo 10 posto

42

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusija i njihovi partneri dogovorili su se da produže smanjenje proizvodnje nafte do kraja jula, nakon što su se cijene tog energenta udvostručile u posljednja dva mjeseca zahvaljujući njihovim nastojanjima da globalnu tržišnu ponudu reduciraju za gotovo 10 posto.

Grupa poznata kao OPEC+ u aprilu se dogovorila da će ponudu tokom maja i juna smanjiti za 9,7 miliona barela dnevno, kako bi se podstaknuo rast cijena, a sada je takvo smanjenje produženo i na naredni mjesec, za razliku od ranijeg togovora prema kojem je od jula do decembra proizvodnja trebača biti smanjena za 7,7 miliona barela dnevno.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu krajem prošle radne sedmice popela se na najviši nivo u posljednja tri mjeseca, iznad 42 dolara, nakon što je u aprilu potonula  ispod 20 dolara. No cijene nafte i dalje su za trećinu niže nego krajem 2019. godine.

“Unatoč postignutom napretku, ne možemo sebi dopustiti da ležimo na lovorikama”, prenose svjetske novinske agencije izjavu trenutnog predsjednika OPEC-a, alžirskog ministra energetike Mohameda Arkaba, s otvaranja subotnje konferencije vodećih proizvođača nafte.

U nacrtu deklaracije OPEC+ navedeno je da će se zajednička ministarska nadzorna komisija do decembra sastajati jednom mjesečno, radi procjene stanja na tržištu.

Članice OPEC+ zatražile su od Nigerije i Iraka, koje u maju nisu uskladile svoje proizvodnju s dogovorenim rezovima, da to nadoknade dodatnim smanjenjima od jula do septembra. Resorna ministarstva tih dviju zemalja potvrdila su da podupiru tu ideju.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here