Vlada TK finansijski će podržati 6.375 poslovnih subjekata

Kroz mjere finansijske podrške Vlada planira pomoći 4.781 obrtu, koji zapošljavaju 7.380 zaposlenika,  te 1.594 malih i srednjih preduzeća, sa 14.516 zaposlenika

35

Vlada Tuzlanskog kantona, kroz mjere finansijske podrške za poduzetnike kojima je rad zabranjen naredbama štabova civilne zaštite i koji su imali pad prometa od najmanje 20 posto zbog pandemije korona virusa, planira pomoći 4.781 obrtu, koji zapošljavaju 7.380 zaposlenika,  te 1.594 malih i srednjih preduzeća, sa 14.516 zaposlenika. Dakle, mjerama podrške Vlade Trebalo bi biti obuhvaćeno ukupno 6.375 poslovnih subjekata u kojima je ukupno uposleno 21.896 osoba.

Kada su u pitanju mjere za prevazilaženje trenutnog stanja , privrednici predlažu uspostavu garantnog fonda za područje Tuzlanskog kantona s ciljem održavanja i poboljšanja likvidnosti privrednih subjekata za koje se utvrdi da im je poslovanje ugroženo zbog pandemije, sufinansiranje minimalne plate sa svim pripadajućim porezima i doprinosima u realnom sektoru privrednim subjektima koji rade sa smanjenim kapacitetom, odnosno kojima je zabranjen rad za vrijeme trajanja pandemije, obezbijeđenje povoljne kreditne linije ili produženje rokova za vraćanje kredita za privredne subjekte čije poslovanje ugroženo pojavom pandemije, oslobađanje plaćanja parafiskalnih nameta za vrijeme pandemije, porezne olakšice za privredne subjekte (ukidanje obaveze plaćanja akontacije poreza na dobit i dohodak, prekid obračuna zatezne kamate na javne prihode, prolongiranje rokova za plaćanje obaveza, smanjenje stopa poreza na dobit i dr.), omogućavanje uvoza i izvoza sirovina i gotovih proizvoda na graničnim prijelazima koji su najbliži Tuzlanskom kantonu, te osiguranje novčanih sredstava za refundaciju troškova proljetne sjetve.

U oblasti trgovine, od 16. marta do 14. aprila broj zaposlenih smanjen je za 667.

Oblast turizma jedna je od najviše pogođenih mjerama za suzbijanje pandemije. Putničke agencije sa područja Tuzlanskog kantona su u proteklom periodu, a po principu tzv. ranog bookinga prodale oko 2.500 turističkih aranžmana i tom prodajom su od korisnika usluga naplatile oko 1.500.000 KM. Ta sredstva su uplaćena davaocima usluga, od kojih nijedan ne pokazuje namjeru povrata uplaćenih sredstava. U vezi s tim problemom, agencije predlažu donošenje uredbe sa zakonskom snagom o pravu izdavanja vaučera sa rokom važenja do 31. decembra 2021. godine. To znači da bi korisnici usluga mogli do navedenog roka iskoristiti svoj ugovoreni aranžman u potpunosti na ugovorenoj destinaciji i pod već ugovorenim uslovima.

Na osnovu informacija s kojima resorno ministarstvo raspolaže, nije bilo otkaza u putničkim agencijama, a plate za mart su uredno obračunate i isplaćene.

Prema evidenciji Službe za zapošljavanje TK, u periodu od 16. marta do 14. aprila 2020. godine 837 radnika je ostalo bez posla u djelatnosti turizma i ugostiteljstva, što zajedno sa otpuštenim radnicima iz oblasti trgovine iznosi 1.504.

Što se tiče predloženih mjera, većina njih je u ingerenciji federalnih organa, a posebno one koje se odnose na poreze i doprinose. Komunalne takse su u isključivoj nadležnosti općinskih i gradskih vlasti, na koje Ministarstvo i Vlada TK apeluju da donesu odluke o privremenoj obustavi plaćanja tih obaveza.

Kada su u pitanju obrti, od početka marta do sredine aprila odjavljeno je ukupno 719 uposlenika.

Imajući u vidu sve navedeno, Vlada će u narednim danima nastojati raspisati javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu plaća za april. Time će se svim pravnim i fizičkim licima čija djelatnost je zabranjena na osnovu naredbi štabova civilne zaštite omogućiti finansijska jednokratna pomoć do visine minimalne plaće (406 KM).

Nastavlja se realizacija projekta beskamatne kreditne linije Vlade TK sa BBI. Privrednicima je na raspolaganju 27.150.000 KM kreditnih sredstava, a Vlada subvencionira ukupan iznos kamate. U planu je i nova kreditna linija koja će omogućiti dodatna finansijska sredstva za privrednike i obrtnike Tuzlanskog kantona kojima bi se osigurao plasman od oko 50 miliona KM za ublažavanje posljedica pandemije.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here