Bečki institut: Hrvatska će proći najgore u recesiji

Bečki institut za međunarodne ekonomske studije Hrvatskoj predviđa ekonomski pad od čak 11 posto, gotovo dvostruko veći od prosjeka zemalja u tranziciji, koji iznosi 6,1 posto

66

Bečki institut za međunarodne ekonomske studije procjenjuje da će u recesiji uzokovanoj pandemijom korona virusa Hrvatska proći najgore od svih tranzicijskih država i to zbog prevelike orijentacije na turizam, na kojeg otpada petina nacionalne ekonomije. Istitut Hrvatskoj predviđa ekonomski pad od čak 11 posto, gotovo dvostruko veći od prosjeka zemalja u tranziciji, koji iznosi 6,1 posto.

Ranije prognoze Međunarodnog monetarnog fonda govorile su o padu hrvatskog bruto društvenog proizvoda u ovoj godini od devet posto, dok je Svjetska banka prognozirala pad hrvatskog BDP-a od 6,2 posto. Nove procjene hrvatske Vlade, pak, predviđaju smanjenje ekonomske aktivnosti u Hrvatskoj od 9,4 posto.

Osim Hrvatske, koja bi mogla biti neslavni rekorder po smanjenju ekonomske aktivnosti u široj regiji, velik pad BDP-a Bečki institut prognozira i Sloveniji (9,5 posto), Slovačkoj (devet posto) i Crnoj Gori (8,5 posto), koje su, kao i Hrvatska, jako ovisne o turizmu, saobraćaju i robnom izvozu.

S druge strane, samtraju u Institutu, najbolje bi trebale proći države koje su najmanje okrenute turizmu ili koje su slabije integrirane u svjetsku ekonomiju. To su prije svih Srbija i Poljska, kojima Institut prognozira pad ekonomske aktivnosti u ovoj godini od četiri posto, te Kosovo, kojem se predviđa pad BDP-a od 4,4 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here