Johann Sattler i Đenan Salčin razgovarali o javnim nabavkama, problemima i zloupotrebama

Ambasador EU istaknuo je bitnu ulogu Agencije za javne nabavke kao i to da će EU nastaviti podržavati proaktivno djelovanje u borbi protiv korupcije

100

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler i direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin jučer su razgovarali o trenutnoj situaciji u vezi javnih nabavki, problema i zloupotreba koje su se pojavile, posebno u vrijeme krize izazvane koronavirusom, te o trenutnoj opremljenosti i ljudskim resursima u Agenciji.

Salčin je istaknuo da je Agencija za vrijeme pandemije koronavirusa u okviru svojih ovlaštenja vršila kontinuirano praćenje postupaka javnih nabavki, te da se svakodnevno pregledavaju svi mogući izvori praćenja i da se djeluje u cilju zaštite interesa građana i sprječavanja zloupotreba.

Jedna od tema sastanka bila je i aktuelno stanje s Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama.

Ambasador Sattler je naznačio važnost usvajanja izmjena i dopuna Zakona u cilju usklađivanja sa zakonodavstvom EU.

Naglašeno je, također, da sve institucije trebaju dati puni doprinos da Nacrt Zakona što prije uđe u zakonodavnu proceduru u parlamentu.

Ambasador Sattler je istaknuo bitnu ulogu Agencije kao i to da će EU nastaviti podržavati proaktivno djelovanje u borbi protiv korupcije.

Napose, sagovornici su razgovarali o preferencijalnom tretmanu u postupcima javnih nabavki koji prestaje s 1. junom 2020. godine i čije bi produženje, kako je navedeno u saopćenju sa sastanka, predstavljalo kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here