Odluka o dodatnoj multilateralnoj kompenzaciji kao dio mjera za podršku poslovnoj zajednici

Obaveze za kompenziranje se prijavljuju u periodu od 14.05. do 19.05.2020. godine.

66

S ciljem povećanja likvidnosti privrede i prevazilaženja posljedica preduzetih mjera za suzbijanje širenja oboljenja COVID-19, Vlada Republike Srpske je, na prijedlog Ministarstva finansija i Banjalučke berze, utvrdila Odluku o sprovođenju dodatne multilateralne kompenzacije i cesije u Republici Srpskoj, koja bi bila organizirana 19.05.2020. godine.
Multilateralna kompenzacija je skup povezanih platnih transakcija između učesnika kojima se međusobno izmiruju obaveze i naplaćuju prijavljena potraživanja. Ovaj procesom se odvija posredstvom Banjalučke berze. Na taj način se oslobađaju likvidna sredstva koja su značajna svim poslovnim subjektima, posebno onima koji su pretrpjeli ekonomsku štetu zbog posljedica izazvanih pojavom pandemije.
Kroz dvije multilateralne kompenzacije koje su sprovedene u 2020. godini (februaru i aprilu) kompenzirano je oko 67 miliona KM, a iskazana je i velika zainteresiranost privrednih društava da na ovaj način stimuliraju novčane tokove, koji su značajno usporeni uslijed epidemiološke situacije.
U skladu sa Zakonom o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije, dodatna multilateralna kompenzacija bit će organizirana posredstvom Banjalučke berze 19.05.2020. godine, za sistemski odobrene neosporene novčane obaveze koje su dospjele do 01.05.2020. godine. Obaveze za kompenziranje se prijavljuju u periodu od 14.05. do 19.05.2020. godine.
U 2020. godini je planirano šest multilateralnih kompenzacija, a do kraja godine trebalo bi da budu organizirane još u junu, avgustu, oktobru i decembru 2020. godine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here