U martu evidentiran najveći pad njemačkog izvoza od ujedinjenja 1990. godine

Veliki pad izvoza uslijedio je nakon tri uzastopna mjeseca rasta, a posljedica je naglog pada globalne trgovine povezanog sa širenjem epidemije koronavirusa u svijetu

44

Njemački izvoz u martu je “potonuo najdublje” od historijskog ujedinjenja 1990. godine, kad su se počeli prikupljati podaci, objavio je u petak njemački statistički ured Destatis.

Izvoz najveće evropske ekonomije u martu je tako umanjen za čak 11,8 posto na mjesečnoj nivou, pokazali su najnoviji podaci statističkog ureda.

Veliki pad izvoza uslijedio je nakon tri uzastopna mjeseca rasta, a posljedica je naglog pada globalne trgovine povezanog sa širenjem epidemije koronavirusa u svijetu.

U februaru je porastao za 1,2 posto u poređenju s prethodnim mjesecom, pokazuju podaci Destatisa.

Analitičari su u prosjeku za mart predviđali pad od pet procenata, podsjeća novinska agencija dpa, prenosi SEEbiz.

Uvoz je u martu pao 5,1 posto u odnosu na februar, kad je bio smanjen za 1,5 posto. Analitičari su u prosjeku očekivali pad od četiri posto.

Na godišnjem nivou izvoz je umanjen čak 7,9 posto, pogođen padom potražnje iz najvećih njemačkih trgovinskih partnera iz eurozone za čak 14 posto.

Uvoz je smanjen za 4,5 posto u odnosu na prošlogodišnji mart, pri čemu je samo iz Britanije “potonuo” 14,6 posto, pokazuje izvještaj Destatisa.

U takvim je okolnostima trgovinski višak u njemačkom vanjskotrgovinskom bilansu u martu smanjen za 22 posto na 17,4 milijardi eura. U februaru je iznosio je 20,6 milijardi eura.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here