Vlada SBK sufinansira 203 KM po radniku u sektorima kojima je zabranjen rad

Prema podacima iz Porezne uprave, od 16. marta do danas, u SBK je odjavljeno više od 4.000 radnika.

34

S ukupno 1,3 miliona maraka, Vlada Srednjobosanskog kantona će iz budžeta finansirati dio aprilskih plaća radnika u djelatnostima kojima je zabranjen rad, zbog pandemije koronavirusa.

– Vlada će finansirati 50 posto minimalne federalne neto plaće, što znači da će pomoć iznositi oko 203 KM po radniku – kazao je novinarima ministar privrede Nisvet Hrnjić, nakon što je Vlada usvojila program za dodjelu finansijskih sredstava obrtima i preduzećima kojima je, odlukom kriznih štabova zabranjena djelatnost.

Hrnjić je naglasio da će pravo na poticaje imati preduzeća koja do 29. februara imaju uplaćene poreze i doprinose, te koja od proglašenja stanja prirodne nesreće, 16. marta nisu otpuštala radnike.

Radi se o sredstvima za april i javni poziv će biti objavljen odmah, tako da neće biti nikakvog čekanja – kazao je Hrnjić, naglasivši da, u skladu s budžetskim mogućnostima, postoji opcija da ovi poticaji budu isplaćivani tokom tri mjeseca.

Pomoć Vlade namijenjena je djelatnostima koje su, kako je rečeno, prije proglašenja stanja prirodne nesreće, upošljavale više od 8.000 ljudi, a danas je njihov broj smanjen na oko 6.000.

Hrnjić je kazao da se Ministarstvo privrede zalagalo za blaže kriterije za dodjelu poticaja i izdašniju potporu Vlade, te je ocijenio da je nedostajalo odlučnosti i hrabrosti.

– Predlagao sam izdašniju podršku našeg kantona kojem je očito neodstajalo odlučnosti i hrabrosti. Žao mi je zbog toga, ali Vlada ima devet članova – kazao je Hrnjić.

Ministrica finansija Mirjana Plavčić kazala je da je usvojeni program dio seta mjera kojima Vlada planira pomoć ekonomiji, te je ocijenila da je izdvojeni novčani iznos u skladu s trenutnim mogućnostima.

– Ja bih željela da to bude sto miliona maraka, ali moramo biti realni i uzeti u obzir mogućnosti. U toku je izrada rebalansa budžeta za 2020. godinu i možemo reći da su prihodi za april 40 posto manji. To je nešto na šta moramo računati da će trajati, te procjenjujemo da će prihodi u ovoj godini pasti za najmanje 35 miliona KM – naglasila je.

Odgovarajući na pitanje novinara je li političkim strankama, koje imaju zastupnike u Skupštini SBK, isplaćena tranša iz budžeta, u ukupnom godišnjem iznosu od 800.000 KM, Plavčić je kazala da je isplata za prvi kvartal bila redovna, a da “ćemo dalje vidjeti”.

Prema podacima iz Porezne uprave, od 16. marta do danas, u SBK je odjavljeno više od 4.000 radnika.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here