Zbog koronavirusa od 260 taksista u Banjoj Luci radilo ih samo pet

Bratić kaže da sad moraju tražiti način kako da se oporave, te da to ne mogu bez podrške Vlade

32

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Јovica Bratić izjavio je danas (30.4.) da su veliki gubici u tom sektoru, usljed novonastale situacije izazvane pojavom koronavirusa.

– Primjera radi, kod taksi prijevoznika i u pekotekama, gubici su 90 pa do 100 posto. U Banjoj Luci je radilo svega pet taksista od 260 i to je dovoljan podatak koliki su gubici – pojasnio je Bratić.

Tvrdi da je u ovom periodu krize usljed koronavirusa veoma mali broj radnika ostao bez posla u zanatsko-preduzetničkom sektoru, u kojem je zaposleno oko 22.000 radnika.

– Jako malo radnika kod samostalnih preduzetnika ostalo je bez posla – rekao je Bratić na konferenciji za novinare navodeći da su ranije imali problem s kvalifikovanom radnom snagom.

Kaže da sad moraju tražiti način kako da se oporave, te da to ne mogu bez podrške Vlade.

Nakon sastanka s entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem, rečeno je da je Vlada dosad za više od 10.000 privrednih subjekata, koji zbog pandemije koronavirusa nisu poslovali, uplatila oko 14 miliona KM poreza i doprinosa za mart.

Višković kaže da je planirano da svi ti troškovi, ali i minimalna plaća zaposlenim za april, budu uplaćeni do 20. maja.

Potvrdio je da će vlasnici zanatsko-preduzetničkih radnji, koji ni u sljedećem mjesecu ne budu poslovali, biti obeštećeni na isti način, zavisno koliko zabrana bude trajala.

– Ako neko bude počeo raditi 11. maja, tih 11 dana maja bit će mu nadoknađeno, kao što smo radili i u martu – zaključio je Višković.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here