Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila prvi set mjera pomoći privredi

Finansijska podrška bit će realizovana kroz hitno provođenje rebalansa budžeta SBK-a za 2020. godinu

81

Vlada SBK, na prijedlog Ministarstva privrede SBK, na posljednjoj sjednici usvojila je prvi set mjera pomoći privredi SBK. Navedene mjere su rezultat rada Kriznog štaba pri Ministarstvu privrede i Ministarstva privrede SBK koje je u prethodnom periodu svakodnevno komuniciralo sa poslovnim subjektima sa područja SBK, Udruženjem poslodavaca SBK, Službom za zapošljavanje SBK i Poreznom upravom FBIHPorezni ured Travnik, te pratilo mjere koje su poduzimali viši nivoi vlasti. Cilj usvojenih mjera je pomoć realnom sektoru u očuvanju radnih mjesta i prevazilaženje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom COVID-19.
Usvojene mjere predstavljaju pomoć privredi kroz tri segmenta i to: segment finansijske podrške poslovnim subjektima kojima je zabranjen rad i koji su imali pad prometa, segment oslobađanja poslovnih subjekata od plaćanja taksi i naknada (parafisklanih nameta) i segment preporuka općinama za donošenje odluka o mjerama pomoći poslovnim subjektima.
Finansijska podrška bit će realizovana kroz hitno provođenje rebalansa budžeta SBK-a za 2020. godinu kojim se predviđa formiranje nove stavke u budžetu Ministarstva privrede SBK za pomoć realnom sektoru za ublažavanje negativnih posljedica. Sredstva pomoći dodjeljivat će se prema programu utroška sredstava i javnom pozivu koje će izraditi i objaviti Ministarstvo privrede SBK odmah nakon rebalansa budžeta.
Oslobađanje poslovnih subjekata od plaćanja parafiskalnih nameta provest će se usvajanjem Zakona o ublažavanju negativnih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 od strane Skupštine SBK, koji će biti „lex specialis“ propis za parafiskalne namete. Zakon će propisati privremeno oslobađanje poslovnih subjekata od plaćanja administrativnih i sudskih taksi, naknade za općekorisne funkcije šuma, obaveze uplata boravišne takse i članarine u turističkoj zajednici SBK, odgađanje plaćanja koncesionih naknada i omogućiti općinama da privremeno oslobode poslovne subjekte od plaćanja komunalnih taksi i naknada.
Općinama je upućena preporuka da donesu mjere dodatnog oslobađanja poslovnih subjekata od plaćanja komunalnih taksi i naknada, naknada za zakup javnih površina i naknada iznajmljivanja zemljišta i prostora.
Usvojeni prvi set mjera Vlade SBK, uz mjere koje će provesti Federacija i općine, znači konkretnu pomoć u ublažavanju negativnih posljedica pandemije COVID-19 na realni sektor u smislu zadržavanja postojećih radnih mjesta i održavanja likvidnosti poslovnih subjekata. Ovim setom mjera su se stvorili uslovi za izradu i usvajanje drugog seta mjera koje će biti usmjerene na strateški okvir za oporavak i razvoj realnog sektora u cjelini.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here