Federacija BiH spremna podnijeti dio tereta sa privrednicima

U drugom kvartalu ove godine očekujemo da imamo 'zaleđenu' ekonomiju, a da već u trećem imamo blagi oporavak.

52

Federalna ministrica financija i zapovjednica Stožera civilne zaštite FBiH Jelka Milićević izjavila je kako u drugom kvartalu ove godine Federaciju BiH očekuje “zaleđena” ekonomija, a već u trećem blagi oporavak, dok se u četvrtom kvartalu očekuje da se i globalna ekonomija stabilizira i da će se to pozitivno odraziti i na nas.

“Podaci za prvo tromjesečje nisu baš referentni, jer je tek od polovine trećeg mjeseca stanje prirodne nesreće. U ovom tromjesečnom razdoblju prihode od PDV-a imamo veće za 10 posto, a prihodi od poreza na dobit su manji, jer je pomaknut rok za predaju poreznih bilanci i plaćanje konačnih obveza za porez na dobit za 2019. godinu. Mnoge tvrtke još nisu isplatile plaću za treći mjesec, tako da nemamo cjelovite podatke o porezu na dohodak i podaci o padu tih prihoda još nisu reprezentativni i ne bismo u ovom trenutku mogli govoriti da se radi o nekom drastičnom padu”, kazala je ministrica Milićević za današnje izdanje Večernjeg lista.

Istaknula je kako se očekuje da će se poremećaji dogoditi po naplati svih poreza i na svim razinama, uključujući kantone i općine.

“Radili smo široku analizu na temelju svih podataka koje imamo i otprilike za ovu godinu, a uz dobar prvi kvartal po svim osnovama, nama će pad prihoda od poreza biti oko 15 posto, od 15 do 17 posto pad prihoda za mirovinsko osiguranje i očekujemo pad poreza na dobit između 20 i 25 posto. Želimo vjerovati da se ova predviđanja neće baš u cijelosti ostvariti. To je situacija koju ćemo morati sanirati i naredne godine, a možda i 2022. godine. U četvrtom kvartalu očekujemo da se i globalna ekonomija stabilizira i da će se to pozitivno odraziti i na nas”, izjavila je Milićević.

Upitana očekuje li da Zakon o ublažavanju ekonomskih posljedica dobije potporu u federalnom Parlamentu i što će on značiti za  domaću ekonomiju, Milićević je kazala kako je Zakon na određen način poruka gospodarstvenicima “da smo u ovoj situaciji mi kao Federacija spremni podnijeti dio tereta s kojim se oni suočavaju”.

Na pitanje kada očekuje da budu operativna sredstva iz aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, Milićević je kazala kako se procedura mora provesti, i to osim odobravanja od strane odbora direktora MMF-a uključuje i proceduru u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Ja očekujem da bi sve to moglo biti završeno u roku od mjesec dana”, kazala je Milićević i pritom podsjetila kako je riječ o kreditnim, a ne donatorskim sredstvima.

Po njezinim riječima, od 400 miliona koliko bi trebalo pripasti Federaciji BiH, 200 milijuna se planira u federalnom proračunu, a 200 milijuna da će se spustiti na proračune kantona.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here