Vlada TK: Subvencioniranje dijela kamatne stope za privrednike

Sredstva obezbijeđena u Budžetu.

55

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku kojom prihvata tekst Mišljenja Ministarstva privrede na odobrena kreditna sredstva Bosna Bank International d.d. Sarajevo iz kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope iz sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2019. godinu.

Bosna Bank International d.d. Sarajevo, sa kojom je Vlada Tuzlanskog kantona zaključila Ugovor o plasmanu kreditnih sredstava kao i Aneks Ugovora dostavila je Ministarstvu privrede TK zahtjev za davanje mišljenja za još 3 klijenta u ukupnom iznosu od 2.600.000,00 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona je u Budžetu za 2019. godinu obezbijedila sredstva za subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona, čime se istim omogućava obezbjeđenje finansijskih sredstava za pokretanje ili unaprjeđenje poslovnih aktivnosti putem kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope.

Vlada TK dala je saglasnost na Program utroška sredstava prikupljenih po osnovu Zakona o šumama za 2020. godinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Programom utroška sredstava prikupljenih po osnovu Zakona o šumama za 2020. godinu predviđen je utrošak namjenskih sredstava u iznosu od 7.200.002,00 KM, koji je u skladu sa planiranim sredstvima u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2020. godinu. Najveći dio planiranih sredstava Programom odnose se na subvencije javnom preduzeću u iznosu od 4.978.015,00 KM od čega je dio za izmirenje obaveza prema JP „Šume Tuzlanskog kantona” d.d. Kladanj, koje će nastati obavljanjem poslova čuvarske službe za devet mjeseci u 2020. godini (u periodu januar – septembar), u iznosu od 1.416.554,00 KM, te dio sredstava za biološku obnovu šuma u obimu većem od onog koji je predviđen šumskogospodarskom osnovom (Rekonstrukcija degradiranih i izdanačkih šuma, pošumljavanje goleti i krša i drugih projekata unapređenja općekorisnih funkcija šuma), te druge namjene za unapređenje šuma – Projekti izgradnje, rekonstrukcije i održavanja šumskih kamionskih puteva u iznosu od 3.561.461,00 KM. Sredstva u iznosu 300.00,00 KM planirana su neprofitnim organizacijama za projekte očuvanja i unapređenja bioraznolikosti šumskih ekosistema, kao i druge projekte unapređenja šumarstva i lovstva.
Programom su planirana i sredstva za nabavku stalnih sredstava u obliku prava u ukupnom iznosu od 875.000,00 KM, odnosno planirana su sredstva za izradu šumskogospodarskih osnova za privatne šume za općine/gradove na području Tuzlanskog kantona.
Iz preostalih sredstava u Programu planirana su sredstva za tekuće rashode Kantonalne uprave iz dijela namjenskih sredstava do uspostave čuvarske službe, te sredstva za uspostavu čuvarske službe u Kantonalnoj upravi.

Vlada je dala saglasnost na Pravilnik o izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku kojom se odobrava unutrašnja preraspodjela planiranih rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2020. godinu između budžetskih korisnika u okviru Ministarstva pravosuđa i uprave u dijelu rasporeda rashoda po osnovu primljenih transfera u iznosu od 3.732,00 KM.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here