Izvoz ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda bilježi rast od četiri posto

Bilježi se blagi pad uvoza od 0,2 miliona KM.

73

Prema analizama Vanjskotrgovinske komore BiH i USAID/Sweden FARMA II projekta, izvoz u sektoru ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda bilježi porast od četiri posto u odnosu na 2018. godinu, tačnije veći je za 1,5 miliona KM, uz blagi pad uvoza od 0,2 miliona KM. U 2019. godini  je u ovom sektoru izvezeno proizvoda u vrijednosti od 41 milion KM, dok je uvoz iznosio 16 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom i dalje iznosi visokih 246 posto (na 1 KM uvoza izvezemo 2,46 KM).

U strukturi razmjene na obje strane dominiraju samonikle gljive, kojih je u prošloj godini izvezeno 22,7 miliona KM (56 posto ukupnog izvoza u sektoru). Najviše su se izvozile suhe gljive, a ključna tržišta su Švicarska i Italija, gdje mjesečno izvozimo oko  milion KM.

Druga najznačajnija kategorija u izvozu su eterična ulja, kojih je u 2019. godini izvezeno u vrijednosti od šest miliona KM. Iako je vrijednosno zabilježen pad izvoza od 18 posto, količinski je zabilježen rast od 14 posto, tj. sa 36 na 41 tonu.

Na ovakva kretanja uticalo je smanjenje cijene ulja od smilja na svjetskom tržištu, koje je najznačajniji izvozni artikal u ovoj kategoriji. Prosječna izvozna cijena ulja po kilogramu je pala sa 236 KM/kg koliko je iznosila u 2016. godini na 145 KM/kg u 2019. godini. Izvoznici eteričnih ulja mogu se pohvaliti da su vlastitom upornošću i izlaganjem na vodećim međunarodnim sajmovima uspjeli plasirati svoje proizvode na čak 37 tržišta širom svijeta. U pet vodećih tržišta spadaju Francuska, Belgija, Hrvatska, SAD i Slovenija, ali su eterična ulja iz Bosne i Hercegovine stigla i do Vijetnama, Meksika, Kanade i Australije.

Od ostalih proizvoda u ovoj kategoriji treba spomenuti med, kod kojeg bilježimo rast izvoza sa devet na 23 tone, odnosno sa 167.000 KM na 367.000 KM. Iako tradicionalno oko 90 posto potreba zadovoljavamo iz domaće proizvodnje, med u vanjskoj trgovini bilježi deficit od 2,2 miliona KM, te analiza pokazuje da na jedan kilogram meda izvezenog iz Bosne i Hercegovine uvezemo 14,5 kilograma meda.

Prosječna cijena izvezenog meda iznosi više od  16 KM, dok je prosječna cijena uvezenog meda ispod osam KM. Najniža zabilježena cijena uvezenog meda iznosila je svega 4,37 KM/kg za med iz Srbije.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here