Riječi urednice Aide Delić: Blokirati blokatore

(... ili kako je u godinama blokade privreda, a ne Vlada FBiH otvarala nova radna mjesta, plaćala poreze i doprinose. A zamislite da poslodavci blokiraju vlastodršce?)

171
Aida Delić

Razmišljam nešto, dragi moji, da poslodavci u Bosni i Hercegovini u skladu sa najnovijim trendovima, odluče da će raditi sve, osim potpisivati naloge za uplate poreza i doprinosa (probno, samo na mjesec)  – čisto da vidimo kako je biti onaj koji blokira. Godinama već radimo u uvjetima opće blokade. Ili možda neko ima bolji izraz za nedonošenje reformskih zakona koji će poboljšati poslovni ambijent, odbijanje smanjenja cijene rada ili ukidanja gomile besmislenih i preskupih taksi i drugih parafiskalnih nameta.

Dakle, razmišljam o scenariju da blokiramo one od kojih većina,  bez budžetskih jasala, nikada u životu sama sebi ne bi zaradili limuzinu,  luksuzni stan ili vikendicu, putovanja u svjetske metropole ili  ljetovanja po egzotičnim destinacijama.  Da malo zamijenimo uloge i mi njih blokiramo, da ih malkice „štrecne“  hoće li biti plaća, toplih obroka, dnevnica, vozikanja u skupim limuzinama… Zašto bi oni bili pošteđeni čari blokade u kojoj poslodavci u realnom sektoru žive godinama?

Pod krinkom „brige za narod/e“ našli su valjda sve izgovore svijeta da ništa pod milim Bogom ne rade, evo godinama. Ko se sjeća ijednog sistemskog zakona donesenog u Parlamentu BiH u posljednje dvije godine? Ili u Parlamentu FBiH? Ja i pored najbolje volje, nijednog…

S druge strane, u godinama blokade privreda je (a ne Vlada FBiH, kako to slavodobitno javnosti saopćava njena potpredsjednica i ministrica finansija) otvarala nova radna mjesta, plaćala poreze i doprinose sa povećanjima koja se na godišnjem nivou mjere stotinama miliona KM, stabilizirala penzione i zdravstvene fondove, uvodila nove tehnologije…

A ja i dalje zamišljam… Njih, u uslovima naše blokade. Osim nekoliko časnih izuzetaka koji su u politiku došli iz realnog sektora i kojima ne bi bio problem vratiti se u realan život, većina autora i realizatora blokada bili bi – izgubljeni. Ili bi se posvetili nekim zakonom nedozvoljenim poslovima u kojima su se već okušali (šverc, naprimjer) ili bi završili na biroima za zapošljavanje.

Zato ih treba blokirati – barem privremeno. Vrijedi svake KM zatezne kamate za neplaćene poreze i doprinose…

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here