Ambasadorica Nigerije Eniola Ajayi: Privredna saradnja između BiH i Nigerije je obećavajuća

Sa ambasadoricom Savezne Republike Nigerije u Mađarskoj sa istovremenom akreditacijom za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Srbiju. dr. Eniola Ajayi, razgovarali smo o potencijalima saradnje između BiH i Nigerije

154
Nigerija
(Foto: Berjamin Nizić)

Savezna Republika Nigerija, najveći proizvođač nafte na afričkom kontinentu, 2016. godine suočila se s recesijom uzrokovanom uglavnom niskim cijenama nafte i manjim prihodima. U aprilu 2017. godine predsjednik Muhammadu Buhari aktivirao je Plan ekonomske obnove i rasta kao način reduciranja ovisnosti ekonomije od nafte i diverzificiranja drugih grana privrede. Plan se fokusirao na šest prioritetnih sektora – poljoprivredu, proizvodnju, čvrste minerale, usluge, građevinarstvo i nekretnine i naftu i plin. Vlada je izradila posebne programe za svaki sektor i definirala osnovne faktore rasta. Zahvaljujući tome, danas Nigerija bilježi stabilan rast i trenutno je najjače privredno tržište u Africi. Također, prema izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja, 2018. godine skočila je za 24 mjesta. S ciljem privlačenja investicija, uvedene su i olakšice za investitore kojima se, prije svega, garantuje zaštita od nacionalizacije i eksproprijacije, prenos profita i dividende bez poreza, garantovano im je potpuno pravo vlasništva nad investiciojom u svim sektorima osim onima koji su na negativnoj listi, posebni poticaji za strateške i velike investicije, te im se odobrava mogućnost pribjegavanja međunarodnoj arbitraži za rješavanje sporova. Ambasadorica Savezne Republike Nigerije u Mađarskoj s istovremenom akreditacijom za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Srbiju dr. Eniola Ajayi u intervjuu za Business Magazine govori o potencijalnim sektorima privrednog povezivanja BiH i Nigerije, putu nigerijske ekonomije ka oporavku, te prioritetima za koje će se zalagati tokom mandata.

BM: Ambasadorica ste Savezne Republike Nigerije u Mađarskoj sa istovremenom akreditacijom za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Srbiju. Kako ocjenjujete ekonomsku i političku situaciju u regionu i kakva je ekonomska saradnja između ovih zemalja i Savezne Republike Nigerije?

Ajayi: Za mene je velika čast biti akreditiran nerezidentni ambasador u Bosni i Hercegovini. Privredna saradnja naše dvije zemlje je veoma obećavajuća. Mnogo je zajedničkih interesnih tačaka i mogućnosti za saradnju. Od velikog bi značaja bila politička stabilizacija u BiH kako bi se omogućio veći ekonomski rast. Također, bilo bi korisno kada bismo riješili određene sigurnosne aspekte u Nigeriji ali i drugim dijelovima svijeta.

BM: U kojim oblastima ima prostora za unapređenje ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Nigerije?

Ajayi: Uvjerena sam da bismo mogli sarađivati u oblastima hrane i pića, farmaceutskih proizvoda, obrazovanju i odbrambenim mehanizmima.

BM: Iz koje privredne grane, odnosno koje  proizvode i usluge bi BiH mogla ponuditi Nigeriji, koji trenutno nisu zastupljeni, a koji bi mogli biti konkurentni na nigerijskom tržištu? Da li ste već razgovorali sa bh. kompanijama o mogućnosti plasiranja proizvoda na tržište Nigerije?

Ajayi: Prema procjenama UN-a, Nigerija ima oko 201 milion stanovnika. Bilo koji farmaceutski ili prehrambeni proizvod i piće koji se nudi po prihvatljivoj kvaliteti i cijeni, dobrodošao je na nigerijsko tržište. Između ostalog, razgovarala sam predstavnicima kompanija AS Holding i Bosnalijek.

BM: Koliko su privrednici iz Nigerije upoznati sa investicionim potencijalima BiH i da li su zainteresirani za saradnju sa bh. privrednicima?

Ajayi: Nekoliko njih je zaista upoznato sa poslovnim potencijalnim BiH. Omogućila sam im kontakt sa bh. poduzetnicima.

BM: Sa premijerom Kantona Sarajeva razgovarali ste o mogućnosti bratimljena grada Lagosa i Kantona Sarajevo. Koliko bi ovo bilo značajno s aspekta unapređenja odnosa između dvije zemlje?

Ajayi: Vjerujem da grad Lagos s populacijom od više od 25 miliona stanovnika, svojom vrlo kozmopolitskom prirodom i etničkom raznolikošću dijeli i razumije način života kojim se živi u Kantonu Sarajevo koji se smatra evropskim Jeruzalemom. Njegova otvorenost i raznolikost vrlo su slični duhu Lagosa. Ugostiteljstvo i turizam cvjetaju u u obje regije. Bratimljenje bi otvorilo nove mogućnosti za obje strane.

BM: Posljednjih godina Savezna Republika Nigerija bilježi ekonomski napredak i priliv investicija. Na koji način privlačite strane investicije i koje pozitivne prakse bi BiH mogla primijeniti?

Ajayi: Da, veoma smo sretni što smo u proteklih nekoliko godina uspjeli prevazići recesiju. Danas bilježimo stabilan rast i smanjenje inflacije. Nigerija je trenutno najjače privredno tržište u Africi. Osnovo je bilo provesti niz strateških politika i institucionalizirati određene ekonomske pokretače. Najvažnije je bilo implementirati politiku Vijeća za poslovno okruženje kojom je predsjedniku omogućeno  da ukloni birokratska ograničenja u poslovanju. Također smo uspostavili one-stop shop za registraciju preduzeća. Implementirali smo i politiku izdavanja viza po ulasku u zemlju za poslovne muškarce i žene. Nigerija je tako “skočila” za 24 mjesta i nalazi se 145. mjestu u dokumentu Svjetske banke za 2018. godine pod nazivom “Lakoća poslovanja”. U aprilu 2017. godine, predsjednik Muhammadu Buhari pokrenuo je ERGP – Plan ekonomskog oporavka i rasta u nastojanju da omogući ekonomiji Nigerije manju ovisnost o nafti. Identifikovali smo šest prioritetnih sektora: poljoprivreda, proizvodnja, čvrsti minerali, usluge, graditeljstvo i nekretnine, te naftu i plin.

Usredotočili smo se na privlačenje investicija kroz Komisiju za promociju ulaganja (NIPC) i usmjerili izvoz kroz Vijeće za promicanje izvoza (NEPC). Ove agencije i sve naše inozemne misije širom svijeta imaju primarni zadatak da omoguće direktna strana ulaganja.

Naše Ministarstvo vanjskih poslova nadzire sve putem NEDI – Nigerijske inicijative za ekonomsku diplomatiju. Sve ove inicijative i politike počele su davati pozitivne rezultate potpomognute integritetom i stabilnošću naše Vlade. Nigerija je nedavno proslavila dvadeset godina neprekinute demokratske vladavine.

Koristimo svaku priliku da predstavimo Nigeriju  onima koji možda nisu svjesni našeg ogromnog potencijala i poslovnih mogućnosti. Otvaranjem ambasade u Nigeriji, uvjerena sam da bi Bosna i Hercegovina omogućila olakšan razvoj diplomatskih odnosa i trgovinu između naše dvije zemlje. Previše smo slični na mnogo načina da to i ne iskoristimo.

BM: Koji su prioriteti za koje ćete se zalagati tokom mandata?

Ajayi: Moj glavni prioritet je nastaviti graditi prijateljske odnose koje Nigerija i BiH imaju. Lični uspjeh bi bio da BiH otvori ambasadu u Nigeriji jer BiH nema niti jedan diplomatski ured u cijeloj subsaharskoj Africi. Također, bilo bi lijepo realizovati programe razmjene u području obrazovanja, sporta i kulture.

 

PREKOMirela Haskić-Suša
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here