Banja Luka prikupila polovinu ukupnih javnih prihoda RS

Poreznici iz Banje Luke prikupili su polovinu ukupnih javnih prihoda RS, saopćeno je iz entitetske Poreske uprave

105
Prihodi

Poreznici iz Banje Luke prikupili su polovinu ukupnih javnih prihoda RS, saopćeno je iz entitetske Poreske uprave.

U prvoj polovini ove godine na račun javnih prihoda RS prikupili su ukupno milijardu i 244 miliona maraka, što je za 28,8 miliona KM ili dva posto više u odnosu na isti period lani.

Javni prihodi

„Posmatrano po područnim centrima Poreske uprave, najveću naplatu javnih prihoda ostvario je Područni centar Banja Luka, koji je i najveći od ukupno njih sedma i u kojem je naplaćena polovina od ukupnih polugodišnjih javnih prihoda RS“, pojašnjavaju u saopćenju.

Ti podaci ukazuju, dodaju, na nastavak zadovoljavajućeg rasta prihoda u gotovo svim segmentima, čime je nastavljen pozitivan trend naplate.

Kada su u pitanju direktni porezi, u prvoj polovini ove godine prikupljeni su u iznosu od 274,8 miliona maraka, što je za četiri procenta manje nego u istom periodu prošle godine.

Najveće smanjenje naplate bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 98 miliona KM, što je za 26,2 miliona maraka manje u odnosu na isti period prošle godine.

Dio plate

Razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je Vlada RS u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM, i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS.

Porez na dobit je u prvih šest mjeseci ove godine naplaćen u iznosu  154,7 miliona KM, što je za 15,4 miliona maraka ili 11 posto više nego u istom periodu prethodne godine.

Naplata doprinosa je u prvih šest mjeseci ove godine nastavila značajan rast, te je, kako je saopćeno, prikupljeno 764,4 miliona KM, što je za 49,3 miliona KM ili sedam posto više nego u istom periodu prošle godine.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here