Generalni sekretar Pariškog foruma za mir na sastanku EBRD-a u Sarajevu

Pariški forum za mir je osnovan 2018. godine, povodom obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata

65
Marc Reverdin

Generalni sekretar Pariškog foruma za mir Marc Reverdin posjetit će Sarajevo 8. i 9. maja,  u okviru godišnjeg sastanka EBRD-a koji se ove godine održava u Bosni i Hercegovini, najavljeno je iz Ambasade Francuske u BiH.

Pariški forum za mir je osnovan 2018. godine, povodom obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

Rješenja za mir

Taj događaj, koji se organizira jednom godišnje, okuplja aktere globalnog upravljanja (države, međunarodne organizacije, NVO i fondacije, firme, vjerske grupe i građani) koji predlažu i podržavaju rješenja za mir.

Na poziv predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, brojni šefovi država i međunarodni lideri učestvovali su na prvo Forumu, 12. i 13. novembra prošle godine.

Bosnu i Hercegovinu je predstavljao predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Tom prilikom je predstavljeno 120 inicijativa i projekata iz cijelog svijeta, u pet glavnih područja : mir i sigurnost, okoliš, razvoj, nove tehnologije, uključiva ekonomija.

Tri projekta odabrana na Pariškom forumu za mir bit će predstavljena na sastanku EBRD-a u Sarajevu.

Drugo izdanje

Reverdin će također, tokom posjete, predstaviti pojedinim međunarodnim partnerima izazove Pariškog foruma za mir, izdanja za 2019. godinu.

Poziv za projekte za 2019. godinu bit će otvoren do 24. maja. Drugo izdanje Pariškog foruma za mir bit će održano od 11. do 13. novembra ove godine.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here