EBRD predstavlja kalkulator uštede energije i novca u BiH povodom Svjetskog dana energetske efikasnosti

Primjenom energetski efikasnih mjera, građani mogu uštediti novac, povećati udobnost doma i smanjiti zagađenost zraka

95
Kalkulator uštete energije

Danas se obilježava Svjetski dan energetske efikasnosti širom svijeta. Klimatske promjene i zagađenost zraka svakodnevno utječu na naše zdravlje i život. U skladu sa međunarodnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena i posebnim kompetencijama EBRD-a u području održive energije, prioritet EBRD-a je da podrži poboljšanje energetske efikasnosti i uštedu energije u zemljama zapadnog Balkana.

Mjere energetske efikasnosti za cilj imaju smanjiti potrošnju električne i toplotne energije u domaćinstvima, te povećati komfora i kvalitete života ljudi. Svaki građanin može trošiti energiju efikasno i pri tom uštediti novac, kao i smanjiti zagađenost zraka. Primjenom energetski efikasnih tehnologija u domaćinstvima, kao što su visoko energetski efikasni prozori i vrata, sistemi za grijanje/hlađenje i sistemi koji se koriste za izolaciju, porodice mogu znatno smanjiti godišnje finansijske izdatke za energiju, održati kuću ili stan toplim tokom zime i uživati i u najvrelijim danima.

Energetska efikasnost u BiH

Intenzitet korištenja energije u Bosni i Hercegovini je oko tri puta veći nego u EU. Kuće i stambene zgrade u BiH su uglavnom zastarjele, sistemi grijanja i hlađenja dotrajali, te nije zastupljena izolacija na stambenim objektima. U ukupnom energetskom miksu, stambeni sektor zauzima više od 60 posto u potrošnji energije, posebno posljednjih 20 godina. Stoga je baš u ovaj sektor neophodno uvesti mjere energetske efikasnosti, jer u njima leži najveći potencijal  za uštedu energije i novca.

Primjera radi, implementacijom dvije energetski efikasne mjere – PVC prozori i toplotna izolacija vanjskih zidova, u kući grijne površine od 140 metara kvadratnih moguće je smanjiti potrošnju energije do 36 posto i uštedjeti do 1.035 eura godišnje.

EBRD GEFF je razvio online Kalkulator energetske efikasnosti kako bi pomogao građanima BiH da saznaju koliko energije i novca mogu uštediti primjenom pristupačnih visoko energetski efikasnih  tehnologija. Vlasnici stanova i kuća sada mogu samostalno izračunati uštede i saznati uz pomoć kojih tehnologija povećati energetsku efikasnost doma i smanjiti zagađenost zraka.

EBRD GEFF program

Kreditna linija za zeleno finansiranje (skraćeno GEFF) je program EBRD-a koji osigurava sredstva za povećanje energetske efikasnosti stanova i kuća. Ova kreditna linija namijenjema je i kompanijama koje proizvode i prodaju energetski efikasne tehnologije za domaćinstva. Finansiranje se vrši preko lokalnih partnerskih banaka.

Kako bi lista proizvoda koji ispunjavaju uslove za finansiranje bila dostupna svim građanima BiH, EBRD je razvila Tehnološki selektor, online katalog visoko energetski efikasnih tehnologija.

EBRD GEFF program se provodi uz podršku Evropske unije (EU), Federalnog ministarstva finansija Austrije (BMF) i Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF), te u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice (ECS).

 

 

 

 

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here