Da li je četvodnevna radna sedmica efikasnija od petodnevne

Ideja o četverodnevnoj radnoj sedmici nije nova

44
Četverosatna radna sedmica

Prije godinu novozelandski biznismen Andrew Barnes krenuo je sa svojom kompanijom Perpetual Guardian u zanimljivu avanturu.

U kompaniu za upravljanje nekretninama sa 240 zaposlenih eksperimentalno je uveo četverodnevnu radnu sedmicu. Rezultat je bio takav da se efikansost povećala 20 posto, 78 posto zaposlenih osjećalo se sposobnima da kontroliraju radne obveze u poređenju s njih 54 posto ranije, a za to vrijeme prihod je ostao stabilan uz smanjene troškove i manji utrošak energije.

Ista primanja

Zamislite četiri dana na radnom mjestu i tri slobodna dana za porodicu, djecu, dodatno obrazovanje, hobije, odlazak na duge vikende, a plaća je ostala ista kao ranije.

Ideja o četverodnevnoj radnoj sedmici nije nova. Ali, za razliku od većine drugih pokušaja koji su podrazumijevali niže plaće ili duži ostanak na poslu da se nadoknadi petak, biznismen s Novog Zelanda Andrew Barnes zaposlenima svoje kompanije Perpetual Guardian sa sjedištem u Ouklandu garantirao je ista primanja, s tim da oni sami organiziraju posao na način da su jednako efikasni kao da rade uobičajenih pet dana.

Slobodan izbor

Svojim timovima nije davao formulu za produktivniji rad u kraćoj radnoj sedmici, nego je rješenja tražio od njih.

Pritom nije insistirao na tome da svi moraju raditi istim tempom u skraćenom vremenu. Oni kojima je brži rad bio stresan, mogli su ostati na pet radnih dana, stalno ili povremeno, onako kako njima odgovara. Neki su mogli doći ranije na posao i ranije ga završiti da izbjegnu saobraćajnu gužvu ili odu po djecu u vrtić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here