BM istražuje: Porezna uprava obračunava se sa radom nacrno – Na udaru i preprodavači s interneta

Porezna uprava Federacije BiH pozvala je porezne obveznike koji ostvaruju prihode po osnovu obavljanja kontinuirane djelatnosti preprodaje (ne prodaje vlastite imovine) robe putem interneta, a koja nije registrirana ili se obavlja bez odobrenja nadležnog organa, da izvrše registraciju djelatnosti u skladu sa zakonom kod nadležnog registracionog organa

145
Preprodavači s interneta

Porezna uprava Federacije BiH u okviru svoje nadležnosti u cilju suzbijanja sive ekonomije i sprečavanja rada nacrno, u posljednje vrijeme provodi aktivnosti prikupljanja i obrade podataka i informacija o prihodima fizičkih lica koja podliježu oporezivanju. Ove aktivnosti uključuju i prikupljanje podataka o osobama koje prihode stiču putem interneta i društvenih mreža, kažu nam u Poreznoj upravi FBiH.

Izricanje sankcija

Provodeći kontinuirane aktivnosti, Porezna uprava Federacije BiH je u određenom broju slučajeva na osnovu prikupljenih operativnih podataka izvršila provjere i provela inspekcijske nadzore u kojima su utvrđene porezne obaveze i izrečene sankcije zbog utvrđenih nepravilnosti“, kažu u PU FBiH.

Porezna uprava Federacije BiH pozvala je porezne obveznike koji ostvaruju prihode po osnovu obavljanja kontinuirane djelatnosti preprodaje (ne prodaje vlastite imovine) robe putem interneta, a koja nije registrirana ili se obavlja bez odobrenja nadležnog organa, da izvrše registraciju djelatnosti u skladu sa zakonom kod nadležnog registracionog organa.

Načini poslovanja

„Također, porezni obveznici fizička lica-građani koji su ostvarili prihode od prodaje roba putem interneta dužni su samostalno obračunati akontaciju poreza na dohodak po stopi od 10 posto i uplate je najkasnije naredni dan od dana kada su ostvarili dohodak, bez priznavanja rashoda“, kažu u Poreznoj upravi FBiH.

Iz Uprave su pozvali sve građane i porezne obveznike da sve svoje prihode koji podliježu plaćanju poreza pravovremeno prijave Poreznoj upravi Federacije BiH, jer je to najsigurniji i najjeftiniji način poslovanja. Na taj način građani će izbjeći plaćanje sankcija i zateznih kamata, poručuju iz Porezne uprave.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here