Milijarder George Soros obrušio se u Davosu na Kinu i njenog predsjednika Xi Jinpinga, proglasivši ga “najopasnijim neprijateljem” slobodnih i demokratskih društava.

“Kina nije jedini autoritarni režim na svijetu, ali je bez ikakve sumnje najbogatiji, najsnažniji i najrazvijeniji kad je riječ o umjetnoj inteligenciji”, rekao je on na večeri koju organizira svake godine na margini Svjetskog ekonomskog foruma.

Peking je kritiku odbacio kritiku.

Soros je, uz to, pozvao SAD da se bori protiv jačanja utjecaja kineskih tehnoloških grupa Huawei i ZTE, jer bi one mogle postati “neprihvatljiv rizik za sigurnost svijeta” kad bi uspostavile dominaciju u petoj generaciji mobilne tehnologije 5G, koja je neophodna za autonomna vozila i druge povezane predmete.

Deklarirani protivnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, Soros je kazao da bi odgovarajuća američka reakcija na ponašanje Kine trebala biti “sofisticirana, detaljna i pragmatična” te uključiti i neku vrstu odgovora na ambiciozni kineski program ulaganja u inozemstvo, tzv. “Novi put svile”.

Ispalio je strelicu i prema Rusiji.

“Fokusirao sam se na Kinu, ali slobodna društva imaju i druge neprijatelje, prije svega Putinovu Rusiju”, zaključio je Soros.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here