Ocjena poslovnog ambijenta 2018. godine: Sanela Pašić, direktorica Addiko Bank

Za razliku od 2016. i 2017. godine, koje su bile godine intenzivnih izmjena za Addiko banku, 2018. godinu vidim kao godinu progresa, kaže Pašić

683
Sanela Pašić

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2018. godine uopće?

Ako poslovno okruženje poredimo sa zemljama regiona, evidentan je zaostatak, kako u pogledu približavanja EU integracijama, tako i generalno bavljenjem ključnim ekonomskim procesima. Mi se, nažalost, još uvijek prioritetno bavimo nekim drugim stvarima, svjesno ili nesvjesno propuštajući prilike koje nam se nude i koje zemlje u regiji koriste puno više nego mi. Vjerujem da podaci o odlasku mladih ljudi, velika stopa nezaposlenosti, niska stopa ekonomskog rasta te politička nestabilnost umnogome određuju negativan stav o poslovnom ambijentu u BiH.
Na sreću, postoji i ova pozitivnija strana, ljudi i kompanije koji se bore da ova zemlja bude kvalitetnije poslovno okruženje, u kojem uspjeh nije nečija tuđa priča, već naša lokalna, svakodnevna. Upravo zahvaljujući ovim kompanijama bilježimo pozitivne trendove u različitim sektorima“.

Rast kredita

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

Za razliku od 2016. i 2017. godine, koje su bile godine intenzivnih izmjena za Addiko banku, 2018. godinu vidim kao godinu progresa. To je godina u kojoj smo sve radili bolje nego prošle godine. Završit ćemo godinu sa rastom kredita, depozita, profita i kapitala u odnosu na prethodnu. Istovremeno smo umanjili teret od nekih tema koje nisu ugrožavale poslovanje, ali su bile zaostavština iz prošlosti, kao što su švicarski franci, NPL-ovi ili sudski procesi, rješavajući ih u svoju korist. Mi smo kao tim bolji, više uhodani, stručni i više strukturirani u stvarima koje radimo. Naš brend i naša reputacija su jači, a više smo dali i klijentima i društvenoj zajednici u kojoj poslujemo. Još uvijek ima puno stvari koje želimo uraditi za klijente, a nastavit ćemo se unaprjeđivati i u 2019. godini“.

Stabilnija politička situacija

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?

Vjerujem da je formiranje vlasti i rješavanje parlamentarne krize ključni preduslov za bilo kakvo poboljšanje poslovnog ambijenta. Politička nestabilnost, željeli mi to ili ne, snažno utiče na ekonomski progres, koji je nama kao zemlji prijeko potreban. Investiciona sredstva za Koridor VC, ali i za neke druge infrastrukturne projekte stoje i sigurno je da se neće koristiti u punom kapacitetu dok se politička situacija ne ustabili“.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here