Šerif Isović

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2018. godine uopće?

S aspekta nadležnosti rada Porezne uprave Federacije BiH mogu istaći da je poslovni ambijent već godinama vrlo kompleksan, jer je porezni sistem koji određuje poslovni ambijent u BiH vrlo složen. Imajući u vidu tu činjenicu, mogu kazati da je u Federaciji BiH neophodna sveobuhvatna porezna reforma koja će doprinijeti većoj pravednosti, postojanosti i održivosti poreznog sistema, racionalnijoj naplati poreza i donošenju zakona koji moraju biti jednostavni, jasni, koji neće proizvoditi dvosmislenost, nedorečenost, koji će u svom sadržaju minimizirati potrebu za donošenjem podzakonskih akata, kojih je sada mnoštvo i koji u velikoj mjeri doprinose složenosti poreznog sistema. Porezna uprava već dugo vremena zagovara navedeno i daje konkretne prijedloge u smislu da država treba  uspostaviti takav porezni sistem koji će poreznim obveznicima omogućiti da na bazi svoje ekonomske snage izvršavaju porezne obaveze, a kaznena politika treba da bude takva da obvezniku koji ne poštuje zakon stvori veliki rizik i troškove.

Bez obzira na to, situacija se ipak pozitivno mijenja i u posljednje vrijeme učinjen je određeni napredak. Došlo je do određenog porasta broja zaposlenih u Federaciji BiH i trenda rasta u naplati poreznih prihoda od strane sve četiri porezne administracije. Pored toga, veći dio godine rast prihoda su imale sve porezne uprave, a kad je u pitanju Federacija BiH i direktni porezi za koje je nadležna Porezna uprava FBiH tokom cijele godine oni su rasli od šest do osam posto”.

Provođenje kontrola

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

Rad Porezne uprave FBiH u 2018. godini obilježile su pojačane aktivnosti u svim segmentima rada, a posebno u inspekcijskom nadzoru, kontroli i naplati javnih prihoda, razvoju informacionog sistema, analize, izvještavanja, razvijanju percepcije sistema dobrovoljnog ispunjavanja poreznih obaveza, sankcioniranju svih onih koji ne izvršavaju svoje obaveze u skladu sa zakonom i dr. U 2018. godini Porezna uprava FBiH nastavila je sa konceptom inspekcijskog nadzora tzv. „brzih kontrola“, koje provodi već tri godine, provođenja potpunih kontrola i kontrola po nalogu drugih organa. Tokom provedenih sveobuhvatnih jednodnevnih akcija na području Federacije BiH, Porezna uprava izvršila je 15.415 kontrola u kojima je otkrila: 5.340 neprijavljenih radnika, 4.516 obveznika koji nisu izdavali račune,  2.014 objekata koji su radili bez odobrenja za rad, 1.455 objekata koji su radili bez fiskalnog uređaja”.

Zdrava tržišna konkurencija

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?

Vlast, kako izvršna, tako i zakonodavna, treba ubrzati sve aktivnosti koje je započela na poboljšanju uslova za poslovanje u ovoj zemlji. Reformska agenda za 2015-2018. godinu nije u potpunosti implementirana i sve što je nezavršeno treba hitno okončati. Prema tome, više je oblasti i područja u kojim treba pokrenuti aktivnosti u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta. S aspekta rada Porezne uprave, područja u kojima je potrebno preduzeti aktivnosti su: sveobuhvatna porezna reforma koja uključuje i reformu Porezne uprave FBiH; registracija i deregistracija poslovnih subjekata; zaštita tržišta od zloupotreba, prevara, i uspostava zdrave tržišne konkurencije. Za unapređenje poslovnog ambijenta potrebno je donijeti propise koji će poreznim obveznicima olakšati poslovanje sa jedne strane. Sa druge strane, zakonodavni okvir treba kontinuirano prilagođavati propisima Evropske unije. S ciljem smanjenja unutrašnjeg duga i razvoja ekonomije u Federaciji BiH potrebno je unaprjeđivati pravnu regulativu kojom se uređuje plaćanje dužnih obaveza, pokrenuti stečajne postupke nad svim nesolventnim preduzećima sa gubicima većim od visine kapitala i obavezama većim od vrijednosti imovine.  Radi učinkovitijeg upravljanja fiskalnom politikom, boljeg nadzora nad primjenom pravnih propisa, neophodno je informatičko povezivanje Porezne uprave FBiH sa banakama, na način da Porezna uprava putem servera ima otvorenu stalnu on-line vezu sa bankama, putem koje će Porezna uprava kontinuirano imati informacije o prometima na računima. To je nešto što se podrazumijeva u razvijenim poreznim administracijama u velikom broju zemalja u svijetu”.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here