Usvojena strategija provođenja prava intelektualnog vlasništva u BiH

Usvajanje ove strategije će doprinijeti ekonomskom, socijalnom i kulturnom razvoju BiH u skladu s dosezima modernog, na znanju utemeljenog društva

174
Intelektualno vlasništvo

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o usvajanju Strategije provođenja prava intelektualnog vlasništva u Bosni i Hercegovini za period od 2018. do 2022. godine, koja predstavlja temelj za definiranje i uspostavu cjelovitog i efikasnog sistema provođenja prava intelektualnog vlasništva u skladu sa zahtjevima pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i Evropskoj uniji (EU).

Usvajanje ove strategije će doprinijeti ekonomskom, socijalnom i kulturnom razvoju BiH u skladu s dosezima modernog, na znanju utemeljenog društva.

Strategijom se utvrđuju smjernice i mjere koje podrazumijevaju razvoj i unapređenje legislativnog i institucionalnog okvira u BiH te uspostavu međuinstitucionalne saradnje.

Usvajanjem ove strategije Vijeće ministara BiH ispunjava još jednu obavezu zacrtanu Akcijskim planom za realizaciju prioriteta iz ranijeg izvještaja Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here