Kupovna moć bh. građana daleko ispod EU prosjeka

U BiH je prošle godine stvarna individualna potrošnja (AIC) iskazana paritetom kupovne moći iznosila 41 posto od prosjeka EU, pokazuju procjene evropskog statističkog ureda. 

252

Bosna i Hercegovina po potrošnji po stanovniku zaostaje za zemljama EU i kandidatima za članstvo, a u tom pogledu poravnata je sa Makedonijom i nešto bolja od Albanije, pokazale su nove procjene Eurostata.

U BiH je prošle godine stvarna individualna potrošnja (AIC) iskazana paritetom kupovne moći iznosila 41 posto od prosjeka EU, pokazuju procjene evropskog statističkog ureda.

Isti takav omjer imala je i Makedonija, dok je niži nivo potrošnje po stanovniku od naše zemlje zabilježila Albanija, 39 posto od evropskog prosjeka. 

Paritet kupovne moći je mjera kojom se pokazuje odnos cijene u domaćoj valuti u odnosu na istu robu ili uslugu u različitim ekonomijama. BiH je uvrštena u rang-listu Eurostata kao potencijalni kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. 

Drugi pokazatelj, BDP po stanovniku mjeren paritetom kupovne moći, za BiH iznosi 32 posto od prosjeka EU, po čemu smo bolji od Albanije (30 posto od prosjeka EU), ali i slabiji od Makedonije i Srbije (36 posto od prosjeka EU). 

Procjene Eurostata potvrđuju velike razlike u potrošnji među zemljama članicama. 
Luksemburg je zadržao vodeću poziciju na ljestvici zemalja EU sa stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku od 132 posto od prosjeka Unije. 
Slijede Njemačka i Austrija s potrošnjom po stanovniku sa 122 i 117 posto od EU prosjeka. 

Među članicama EU, Bugarska je na začelju s potrošnjom od 54 posto od prosjeka Unije, a bolje od nje su Hrvatska i Mađarska sa 62 posto od prosjeka EU-a. 
Prošle godine stvarna individualna potrošnja iskazana paritetom kupovne moći u Sloveniji bila je 77 posto, u Crnoj Gori 56 posto, a u Srbiji 45 posto od prosjeka EU.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here