Prema studiji koju je proveo prestižni britanski dnevni list Financial Times, SEAT je prepoznat kao lider na području digitalne transformacije. Ova publikacija je skupa sa Google-om, Nesta-om i fondacijom The Innovation, odabrala 100 organizacija, ljudi i kompanija od ukupno 4.000 koje predvode digitalnu transformaciju u Evropi, što je ključni faktor za ekonomski rast, kreiranje radnih mjesta i ulazak na nova tržišta. Predsjednik SEAT-a Luca de Meo je istakao : “Digitalizacija je strateški prioritet. SEAT je jedna od španskih kompanija koja najviše ulaže u istraživanje i razvoji i koja je se fokusirala na razvoj novih tehnologija kako bi povećala produktivnost i proširila obim poslovanja. Radimo na tome da postanemo vodeći na području mobilnosti. Svrstavanje SEAT-a među 100 vodećih evropskih kompanija na području digitalnih transformacija je značajno priznanje za trud koji kompanija ulaže sa svojim timom.”

Španski proizvođač automobila razvija i primjenjuje digitalne alate i rješenja namjenjena za proizvodnju automobila koji unapređuju performanse, fleksibilnost i agilnost. Tako se u pogonu u Martorellu, na primjer, implementira vještačka inteligencija i koriste roboti i virtualna realnost u svrhu revolucioniranja dizajna i proizvodnje.

Nadalje, SEAT raspolaže biomehaničkom laboratorijom koja je poznata po razvoju ergonomski prilagođenih radnih mjesta. Ovaj jedinstvena laboratorija u Španiji raspolaže sa više od 20 kamera koje snimaju mišično- skeletne karakteristike radnika u 3D tehnologiji sa namjerom preveniranja degenerativnih promjena usljed radnog procesa, te unapređenja rehabilitacije u slučaju povreda. Takođe, SEAT je implementirao programe školovanja, koristeći inovativnu metodu koja na jednostavan, interaktivan i digitalan način pojašnjava industrijsku transformaciju. Otkada je uveden ovaj program, više od 2.500 radnika posjetilo je kurseve.

U okviru strategije “ Easy Mobility” SEAT namjerava kreirati portfolio proizvoda i usluga koji će kupcima ponuditi nova rješenja za urbanu mobilnost. U tom smislu, SEAT je 2017. godine kreirao Metropolis:Lab Barcelona, centar za istraživanje i razvoj novih solucija za urbanu mobilnost koji je integrisan u IT Lab mrežu Volkswagen grupacije. U ovoj godini je lansiran projekat XMOBA radi testiranja i komercijalizacije usluga mobilnosti. SEAT je takođe kupio Respiro, pionirskog ponuđača usluge “car sharinga”u Španiji.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here