Rast tržišta osiguranja u Bosni i Hercegovini usporio je u 2018. godini nakon razdoblja visokog rasta u proteklih nekoliko godina koji je u nekim trenucima bio izražen i dvoznamenkastim brojevima.

Nakon što je u 2017. godini ostvarilo stopu rasta od 7,7 posto, tržište osiguranja od siječnja do juna ove godine zabilježilo je znatno skromniju stopu rasta od četiri posto. Prema podacima Agencije za osiguranje BiH, ukupna fakturirana premija osiguranja za prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 358,9 miliona KM  i za 13,8 miliona KM ili 3,99 posto je veća nego u istom razdoblju prošle godine kada je bila 345,1 miliona KM.

Gotovo cijeli rast osigurao je segment neživotnih osiguranja koji je sredinom godine imao stopu rasta od 4,76 posto. Ukupna premija neživotnih osiguranja iznosila je 289,1 milion KM u odnosu na 275,9 miliona KM u istom razdoblju lani, uz još uvijek visoku stopu rasta premije osiguranja od odgovornosti za korištenje motornih vozila, od sedam posto.

Dok osiguranje od požara i elementarnih nepogoda bilježi pad od 5,9 posto u odnosu na prošlu godinu, ohrabrujući je trend rasta zdravstvenog osiguranja gdje su zaračunate premije za pola godine bile veće za 11,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Premija zdravstvenih osiguranja je vrlo skromna i iznosila je tek nešto manje od pet miliona KM, s udjelom u ukupnoj premiji od jedva 1,3 posto.  Premija životnih osiguranja imala je rast od samo 0,96 posto. S oko 69,8 miliona KM zaračunate premije, rast životnih osiguranja je gotovo zaustavljen, a njihov udio u ukupnoj premiji iznosi 20 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here