Domaći peradari korak su bliže izvozu piletine na tržište Evropske unije, nakon što je Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine pripremio Akcioni plan za rješavanje preporuka misije Direktorata za zdravlje i hranu, a Evropska komisija dala odobrenje za izvoz pilećeg mesa u zemlje EU.

“Kada govorimo o izvozu na tržište EU i njegovom značaju za našu kompaniju, moramo istaći da je izlazak na ovo tržište jako veliki benefit u smislu povećanja obima proizvodnje i našeg ukupnog izvoza koji se dosada bazirao uglavnom na zemlje CEFTE. Na ovaj način direktan benefit će svakako imati i kooperanti koji se bave uzgojem brojlera, jer će im se otvorit dodatan prostor za povećanje kapaciteta, a shodno tome i dodatna finansijska korist”, za Business magazine rekao je izvršni direktor tešanjske kompanije MadiDamir Softić.

Kako ističu iz ove kompanije u narednom periodu očekuju dodatnu podršku nadležnih institucija u smislu prepoznavanja ove grane poljoprivrede kao nosioca razvoja cjelokupnog poljoprivrednog sektora, ali i da se po pitanju kvaliteta sigurno ravnopravno mogu boriti sa svom evropskom konkurencijom.

“U fazi pripreme objekata za izvoz na EU tržište, njihova pomoć i podrška nije izostala, pa smo zbog toga uvjereni da će se tako nastaviti i u narednom periodu. Bojimo se da bez njihove direktne podrške, u dogledno vrijeme bi naša konkurentnost mogla biti dovedena u pitanje”, nastavlja Softić, te dodaje da je ovaj korak od iznimnog značaja za dalji razvoj peradarstva u BiH i unapređenja cjelokupnog sistema.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here