Foto: Ildenaro.it

Nakon što je Upravni odbor Intese Sanpaolo odobrio ponudu koju je Banka dobila od društva Intrum, Intesa Sanpaolo i Intrum su postigli obvezujući dogovor za stvaranje strateškog partnerstva vezano za neprihodujuće kredite (NPL), uključujući dvije transakcije navedene u nastavku.

Stvaranje vodećeg servisera na talijanskom tržištu neprihodujućih kredita putem integracije talijanskih NPL platformi  Intese Sanpaolo i društva Intrum  uz sljedeće karakteristike:

 • servisiranje oko 40 milijardi eura,
 • 51 posto nove platforme imat će Intrum, a 49 posto Intesa Sanpaolo,
 • 10-godišnji ugovor za servisiranje portfelja loših kredita Intesa Sanpaolo (tal. sofferenze) s uslovima i odredbama koji su u skladu s tržišnim standardima,
 • glavni planovi komercijalnog razvoja nove platforme na domaćem tržištu,
 • uključeno je oko 1.000 zaposlenika, uključujući oko 600 ljudi iz Grupe Intesa Sanpaolo o kojima će voditi razgovor sa sindikatima s ciljem uspostavljanja partnerstva radi daljnjeg poboljšanja ljudskih resursa.

Prodaja i sekuritizacija znatnog dijela portfelja loših kredita Grupe Intesa Sanpaolo, što je značajna transakcija za talijansko tržište, u iznosu 10,8 milijardi eura bruto knjigovodstvene vrijednosti po cijeni usklađenoj s knjigovodstvenom vrijednošću već utvrđenom za dio loših kredita Grupe, koji mogu biti prodani, a uzimajući u obzir scenarij prodaje. Kapital sekuritizacijskog subjekta strukturiran je kako je opisano u nastavku u svrhu potpunog računovodstvenog i regulatornog prestanka priznavanja portfelja na datum zaključivanja (očekuje se u novembru 2018.):

 • senior tranša u vrijednosti 60 % cijene portfelja koju upisuje pool vodećih banaka,
 • junior i mezzanine tranše u vrijednosti preostalih 40 % cijene portfelja koje će upisati subjekt (51 %) – u kojem sudjeluju Intrum i jedan ili više suulagača koji nastupaju kao jedinstveni ulagač za potrebe upravljanja – i Intesa Sanpaolo (49 %).

Navedene transakcije, koje zahtijevaju ishođenje odobrenja nadležnih tijela, predviđaju procjenu vrijednosti platforme za servisiranje Intese Sanpaolo na oko 0,5 milijardi eura i portfelja loših kredita namijenjenog sekuritizaciji na oko 3,1 milijardi eura.

Dogovor podupire strategiju umanjivanja rizika koju je  Intesa Sanpaolo predvidjela u Poslovnom planu 2018. – 2021. sa sljedećim rezultatom:

 • smanjenje bruto udjela neprihodujućih kredita na jednoznamenkastu brojku (smanjenje s 11,9 % na 9,6 % s obzirom na vrijednosti s kraja 2017.),
 • dokazana sposobnost Intese Sanpaolo za prodaju znatnog iznosa neprihodujućih kredita bez izvanrednih troškova za dioničare,
 • neto kapitalna dobit oko 400 milijuna eura u konsolidiranom računu dobiti i gubitka,
 • ispunjavanje očekivanja supervizora, koja se tiču smanjenja udjela neprihodujućih kredita u talijanskim bankama,
 • moguća daljnja poboljšanja u naplati portfelja loših kredita koje je zadržala Intesa Sanpaolo zbog partnerstva s vodećim međunarodnim igračem i udruživanja njihovih vještina, sposobnosti i resursa,
 • moguće stvaranje vrijednosti u budućnosti razvojem najbolje platforme u Italiji, koja je jedno od najvećih evropskih tržišta za servisiranje neprihodujućih kredita.
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here