Projekat „Lokalna zajednica preuzima inicijativu“ kojeg sprovodi Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH (EUSR) nastavljen je posjetom Višegradu, gdje je održana deveta javna debata o ulozi lokalne zajednice u procesu pridruživanja EU.

Domaćin debate, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark je razgovarao sa različitim predstavnicima lokalne zajednice, privrednicima, poljoprivrednicima, predstavnicima civilnog društva i drugih i izrazio zadovoljstvo posjetom ovoj opštini, koja, kako je rekao, obiluje izuzetnim razvojnim potencijalima posebno u sektoru obnovljivih izvora energije.

„Za mene je veliko zadovoljstvo što imam priliku da razgovaram sa građanima, onima koji učestvuju u kreiranju i unapređenju života u lokalnim zajednicama, poput Višegrada, jer zajedničkim snagama možemo uraditi mnogo toga na bh. putu evropskih integracija“, istakao je šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Wigemark.

„Uz kvalitetnije raspolaganje prirodnim resursima na polju obnovljivih izvora energije, razvoja poljoprivrede i turizma, tu su i zaštita životne sredine i podizanje ekološke svijesti kao jedan od glavnih izazova sa kojima je ova lokalna zajednica suočena“, dodao je Wigemark.

Debati u Višegradu pridružila se i ambasadorica SR Njemačke Christiane Hohmann koja je naglasila da su EU i njene članice duboko posvećene napretku BiH i njenom pristupanju velikoj evropskoj porodici. „Došli smo ovdje da razgovaramo sa vama i čujemo vaše mišljenje o svim važnim pitanjima i dilemama koje imate o procesu evropskih integracija“, naglasila je ambasadorica Hohmann.

Regionalna ekspertica i koordinator Evropske mreže preduzetništva Crne Gore Ljiljana Belada ukazala je na važnost saradnje lokalnih vlasti sa privrednim sektorom u lokalnim zajednicama. „Crna Gora je otvorila gotovo sva poglavlja u pregovorima sa EU i kao takva  može poslužiti kao dobar primjer BiH“, istakla je Belada.

Debatu u Višegradu pratio je izuzetno dinamičan razgovor svih učesnika sa ambasadorima, regionalnim i domaćim ekspertima koji su uključeni u projekat „Lokalna zajednica preuzima inicijativu“.

Ključna pitanja odnosila su se na to kako pristupiti sredstvima EU i kako što bolje odgovoriti na zahtjevne EU procedure u pripremi projekata.

Nakon debate, organizovan je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali predstavnici projekata koje finansira EU i drugi donatori, a koji direktno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica: ProLocal – Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH koji finansiraju EU i njemačka vlada, a provodi GIZ.

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) sprovodi projekat „Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“ u okviru kojeg će posjetiti još 5, od ukupno 15 lokalnih zajednica u BiH,  održati javne debate o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here